Ibrahimovićeva umjetnost kao „subjektivni prikaz objektivne stvarnosti“

Likovni program zimske scene Barskog ljetopisa nastavljen je sinoć, u Dvorcu kralja Nikole, gdje je uspješno otvorena druga izložba u selekciji istoričarke umjetnosti, dr Anastazije Miranović. Postavka rožajskog umjetnika Aldemara Ibrahimovića obuhvata 24 formata, rađena u slikarskoj tehnici.

Priroda, čovjek, krovovi, ograde, obrisi, siluete… samo su neki od lajtmotivskih elemenata koji se mogu uočiti na Ibrahimovićevim radovima. Kako je sam kazao, nakon otvaranja, arhitektura njegovog umjetničkog izraza sasvim se uklopila u prostor i ambijent Dvorca, što mu je, u kombinaciji sa energijom brojnih ljudi koji su već sinoć posjetili izložbu, pričinilo zadovoljstvo učešćem na zimskoj sceni Ljetopisa. Na otvaranju je istaknuto da je su njegove slikarske „konstrukcije produkt vlastite arhitekture uma“, u čemu samo autor vidi određenje savremenog slikarstva, pa i umjetnosti.

Definicija savremenog slikarstva i savremene umjetnosti je: subjektivni prikaz objektivne stvarnosti. To je kod mene, u stvari, transformacija svega onoga što je okruženje u nešto što je likovni izraz, konkretno fragmentacija nekih mojih životnih doživljaja, svega onog što me okružuje, ambijenta, zatim destrukcija koja je u arhitekturi na našim prostorima poprimila alarmantne razmjere. To me provocira dok pričam sa ljudima, pa čak i pišem neke tekstove na tu temu, objasnio je Ibrahimović.

To je sve ono što višedecenijskim bavljenjem slikarstvom umjetnik pokušava – da svoje misli utka u formate pravougaonika, kvadrata, i u kolorit kome ostaje dosljedan.

Aldemarova slika je svojevrstan rožajski ćilim, čistih hromatskih sazvučja, geometrizovanih formi, prelijepih koloritnih tkanja, uravnoteženog odnosa svih gradivnih elemenata. Čovjek je u njoj protagonist radnje, i nije isključivo materijalizacija ljudske figure… Likovna i „mentalna geografija“ Aldemara Ibrahimovića satkana od bezbroj senzitivno-kreativnih poticaja tvori svojevrsni, lični „kulturni pejzaž“ u kojem umjetnik stvaralački interveniše. Uzvišeno „sveto trojstvo“ za umjetnika predstavljaju priroda/predio, arhitektura i čovjek. Neizbježna, vezanost/uslovljenost ovih subjekata integriše samosvojni Aldemarov „genius loci“, koji umjetnik materijalizuje autentičnim slikarskim djelom, kazala je istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa Ljetopisa, Anastazija Miranović, koja je otvarajući izložbu napravila temeljan kritički osvrt na Ibrahimovićevo stvaralaštvo.

Ova postavka slika moći će da se obiđe u Dvorcu kralja Nikole u narednih mjesec dana, kada će biti otvorena treća izložba zimske scene Barskog ljetopisa.