Loading Događaji

« Svi Događaji

 • Ovaj događaj je prošao.

Veče kamerne muzike Accordion duo Ilić

8. avgusta

Veče kamerne muzike Accordion duo Ilić

Dvorac kralja Nikole

21.00h

Tijana Ilić i Miroslav Ilić nastupaju zajedno od 2007. godine ostvarujući bogatu koncertnu djelatnost. Pored niza koncerata održanih u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, izdvajaju se nastupi na međunarodnim muzičkim festivalima

 • Nei Suoni dei Luoghi (Italija),
 • Carniarmonie (Italija),
 • Međunarodni festival „Harmonika fest“ (Cetinje),
 • Koncerti za muzičku fondaciju „Santa Cecilia“,
 • Koncerti za Muzički centar Crne Gore.

Laureati su mnogih domaćih, ali i međunarodnih takmičenja

 • Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Lazarevcu (Srbija, 2007)
 • Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Kotoru (100 bodova, 2009)
 • Pobjednici na Međunarodnom takmičenju u Smederevu (Srbija, 2011)
 • Apsolutna Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Italia award“ u Pinetu (Italija, 2011).
 • Pobjednici na 37. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (Hrvatska, 2012) i dobitnici pehara grada Pule kao najbolji kamerni sastav na takmičenju u svim kategorijama.

Tijana Ilić (1986, Cetinje) nakon završene osnovne muzičke škole na Cetinju, završava srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u klasi prof. Predraga Jankovića. Dobitnica je diplome „Luča“. Studije harmonike završila je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Jankovića, sa prosječnom ocjenom 10. Postdiplomske magistarske studije završava u klasi istog profesora, takođe sa najvišom ocjenom. Prva je žena magistar harmonike u Crnoj Gori. Prijestonica Cetinje dodjeljuje joj studentsku nagradu za izuzetne uspjehe postignute tokom studija. Kao solista, nastupala je sa gudačkim orkestrom Muzičke akademije, kao i sa orkestrom poznatog sirijskog kompozitora Iyad Rimawi-a na koncertu održanom u UAE. Učestvovala je u izvođenju Brehtove „Opere za tri groša“. Aktivan je izvođač na koncertima, kao solista ili član kamernih sastava.

U okviru reforme obrazovanja, učestvovala je u izradi novih predmetnih programa za harmoniku, za osnovnu i srednju muzičku školu. Učenici iz njene klase laureati su na republičkim i mnogim međunarodnim takmičenjima. Do sada su osvojili preko 70 prvih nagrada. U maju 2022. dobija zvanje nastavnik-savjetnik. Tijana Ilić član je žirija na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Trenutno obavlja funkciju direktora Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“.

 

Miroslav Č. Ilić je rođen 1988. godine u Prokuplju. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Podgorici (UŠMB „Vasa Pavić“) u klasi prof. Predraga Jankovića, a Muzičku akademiju završio je na Cetinju u klasi istog profesora. Kao izrazito darovit mladi harmonikaš osvaja prve Zlatne lire na Republičkim takmičenjima u Tivtu (2000), Podgorici (2002), Herceg Novom (2006). Aktivno je sarađivao sa Muzičkim centrom Crne Gore u čijoj organizaciji je odsvirao više koncerata, nastupio je i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i istaknutim gitaristom Milošem Karadaglićem. Svirao je pozorišne predstave za Crnogorsko narodno pozorište i Gradsko pozorište Podgorica, Svečane akademije za najznačajnije državne proslave. Sarađuje sa crnogorskim kompozitorima u premijernim izvođenjima njihovih djela. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora P. Fenjuka, V.  Murze i dr. Intenzivno i sa velikim uspjehom nastupa na koncertnim podijumima u zemlji i regionu kao solista, ali i kao član kamernih sastava. Član je žirija na državnim i međunarodnim takmičenjima. Od 2009. godine radi kao profesor u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, na predmetima harmonika i kamerna muzika. Njegovi đaci laureati su prestižnih takmičenja za harmoniku.

Detalji

Datum:
8. avgusta
Kategorija događaja: