Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Svečano zatvaranje festivala: Balet „Mediteran“

26. avgusta

Svečano zatvaranje festivala: Balet „Mediteran“

Dvorac kralja Nikole

21.00h

 

CRNOGORSKI BALETSKI ANSAMBL

Ksenija Sinđić

Tamara Radonjić

Marija Boljević

Kristina Mrkić

Staša Šćepanović

 

 

KOREOGRAF: SAŠA EVTIMOVA

REŽIJA: ALEKSANDAR VUJOVIĆ

ASISTENT KOREOGRAFA: KSENIJA SINĐIĆ

MUZIKA: SRĐAN BULATOVIĆ I DARKO NIKČEVIĆ

VIDEO-DIZAJN: SINIŠA RADULOVIĆ

DIZAJN SVJETLA: VLADIMIR VUČINIĆ

MAJSTOR TONA: Ivan Ivanović

MAJSTOR SVJETLA: Vuk Vukčević

 Ples nadilazi puko predstavljanje ili apstrakciju i postaje živo utjelovljenje ljudskog izražavanja. Ples je moćna umjetnička forma koja se uključuje u život, hvatajući njegovu bit i dopuštajući pojedincima da komuniciraju i dožive ga na jedinstven i dubok način. To je međuigra između opipljivih i činjeničnih aspekata stvarnosti, kao i nematerijalnih elemenata sjećanja i mašte, i načina na koji oni zajedno oblikuju naše postojanje. Istražuje moć priča koje odražavaju i oblikuju našu kulturu te načine na koje one mogu izazvati i potkopati dominantnu priču. Riječ je o filozofskoj i meditativnoj pjesmi koja odražava međusobnu povezanost svih stvari i neizbježnost prolaska vremena. Snažan podsjetnik na ljepotu koja oblikuje našu složenost, i osjećaj oslobođenja da se izrazimo, kultivišući osjećaj unutrašnjeg mira i zadovoljstva, prihvatajući cikličnu prirodu života, s njegovim usponima i padovima, radostima i tugama. Oblik neverbalne komunikacije, gdje se pokret, ritam i izraz koriste za prenošenje emocija, pričanje priča ili izražavanje ideja. Može doprijeti do dubljih osjećaja koje je teško izraziti samo riječima.

Iz koreografske bilježnice …

 

———————————————————————————————————————

„Događaji su prah: oni promiču kroz istoriju poput bljeska, tek što nastanu već se vraćaju u tamu, a često u zaborav. Svaki od njih, istina, ma koliko kratko trajao, pokaže i osvijetli jedan skriveni ugao prošlosti, a ponekad, i duboke slojeve istorije. I to ne samo političke istorije, jer je svaki njen sektor – politički, ekonomski, društveni, kulturni čak i geografski – ispunjen tim obilježjima događaja, tom svjetlošću koja se javlja na mahove. Istorija se može podijeliti na tri kretanja: ono što se kreće brzo, ono što se kreće sporo i ono što se čini da se uopšte ne kreće.“

Fernan Brodel, Mediteran i mediteranski svijet u doba Filipa II, Podgorica, Geopoetika, 2001.

 

———————————————————————————————————————

 

Saša Evtimova je rođena u Skoplju, gdje je završila nižu i srednju muzičku i baletsku školu. Pohađala je Point Park College u Pitsburgu (od 1998. do 2001. godine) na smjeru savremeni džez. Solista je, balerina i koreograf u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju, pod upravom Olge Pango. Evtimova je izvela brojne glavne uloge klasičnog i neoklasičnog repertoara. Godine 2007. bila je dio Kilijan projekta „Kylian to The Balkans“. Godine 2004. godine učestvovala je na Frankofonskim olimpijskim igrama u Africi. Kao koreograf, radila je za filmove, Makedonsku operu i balet, Baletsku školu Goh, Vijetnamsku operu i balet, Nacionalni balet u Tbilisiju, HNK Split. Godine 2012. izabrana je za učešće na Njujorškom institutu za koreografiju. Bila je asistent Franku Andersenu dugi niz godina postavljajući Bournonville ballets širom svijeta.

Držala je majstorske radionice širom svijeta u: Akademiji za ples u Seulu, Vijetnamskoj operi i baletu, Pekinškoj akademiji za igru… Godine 2011. osvojila je Grand Pri na 5. međunarodnom takmičenju „Sergej Djaglijev“, Koreografski festival u Poljskoj, 2012, Vojvotkinju od Čardaša za najbolju operu, nagradu za najbolju režija za predstavu FILM (2013), i prvo mjesto na savremenom na 10. Godišnjem baletskom festivalu u Rigi (2014).

Godine 2018. diplomirala je na Institutu za igru u Beogradu.

 

 

 

Duo gitara Srđan Bulatović (doktor klasične gitare) i Darko Nikčević (flamenko gitarist i magistar audio-tehnologije), međunarodno su poznati po izuzetnoj virtuoznosti i uzbudljivim nastupima, od kojih su najznačajnija dva u Karnegi holu u Njujorku (2016. i 2017. godine).

Njihova djela, raznolika u smislu karaktera, stila, tehnike, ritma i tempa, dijele zajedničku nit crnogorske tradicionalne, filmske, world i popularne savremene muzike, spoj su balkanskih nepravilnih ritmova i mnogih drugih međunarodnih uticaja i evociraju ljepotu mediteranskog i orijentalnog misticizma. Predstavili su ih u preko dvadeset zemalja širom svijeta za više od 25 godina rada, a pohvalne recenzije stigle su iz najvećih internacionalnih muzičkih časopisa, poput American Record Guide, Akustik Gitarre, Ritmo, Chitarre, MusicWeb International.

Objavili su devet albuma: Duo (2001), Nostalgija (2005), Dodir Crne Gore (Pobjeda, 2011), Sinergija (Pobjeda, 2012), Ritmico (RTCG, 2015), The Best of Montenegro (Aspekt medija, 2016), Balkan, Mediterranean, Orient (PGP RTS, 2017), The Sea (Naxos Records, 2018) i Peninsula (Naxos Records, 2020).

Duo je prisutan na plejlistama koje uređuju Apple Music i Spotify, kao i na mnogim inostranim radio stanicama: BBC Radio (Velika Britanija), Hawaiʻi Public Radio (SAD), CJSF (Vankuver, Kanada), New Hampshire Public Radio (SAD), WRTI (Filadelfija, SAD), KWBU (Texas, SAD), WEKU (Kentaki, SAD), KVNO News (Nebraska, SAD), KXCR (Oregon, SAD), NDR Kultur (Njemačka), DZFE (Manila, Filipini). Dvije kompozicije uvrštene su u kompilacijski album Comfortable Guitar, koje je izdao Naxos Japan.

Srđan Bilatović i Darko Nikčević su dobitnici Trinaestojulske nagrade.

Detalji

Datum:
26. avgusta
Kategorija događaja: