Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Svečano otvaranje Festivala: SIMFONIJSKI ORKESTAR I HOR RTS

30. juna 2019. od 21:30

SIMFONIJSKI ORKESTAR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE

(Šef dirigent i umjetnički direktor Bojan Suđić)

Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umjetničke pravce djelovanja, usmjerene ka afirmisanju i njegovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih djela svjetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent, Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obilježili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umjetnički direktor.

Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umjetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnijim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspješne turneje po Evropi i Africi. U Zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.

Za velike uspjehe u kulturnoj i umjetničkoj misiji, a obilježavajući sedamdesetu godišnjicu od osnivanja, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, Simfonijski orkestar RTS je 2008. godine dobio i priznanje „Izvanredni zlatni beočug“. Dobitnik je i godišnje nagrade revije „Muzika Klasika“ za najbolji orkestarski ansambl za 2013. godinu.

Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji djeluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svjetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna djela domaće i inostrane literature. U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga djela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena. Na programu se nalazi i operska i operetska literatura, kao i muzika popularnih žanrova. Aktivno je prisutan na koncertnim podijumima, u medijima i u okviru značajnih društvenih događaja, pozicionirajući se kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umjetničke domete.

 

HOR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE

Hor Radio-televzije Srbije osnovan je 1939. godine u okviru Radio Beograda. Prvi šef-dirigent, Milan Bajšanski, usmjerio je programsku strategiju u pravcu afirmisanja domaće muzičke baštine, kao i značajnijih ostvarenja svjetske horske literature i vokalno-instrumentalnih djela. Ona je zadržana do današnjih dana, definišući umjetničku biografiju ovog ansambla dugu osam decenija. Rad Hora posebno su obilježili šefovi-dirigenti Borivoje Simić, Mladen Jagušt, Vladimir Krnjčević i Bojan Suđić, sa kojima umjetnička saradnja traje više od dvije decenije.

Kroz istoriju, Hor je nastupao sa mnogim istaknutim dirigentskim imenima i solistima. Učestvovao je na svim značajnijim muzičkim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspješne turneje po Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj i Rusiji.

Hor kontinuirano djeluje i u domenu arhiviranja trajnih zvučnih zapisa, koji se čuvaju u Zvučnom arhivu Radio Beograda. Među njima se posebno izdvaja muzika domaćih stvaralaca, čime ovaj ansambl aktivno djeluje u pravcu očuvanja i afirmacije nacionalne kulturne baštine.

Hor RTS dobitnik je mnogih priznanja među kojima su „Oktobarska nagrada grada Beograda“ (1982), „Zlatni beočug“ (1989) za unapređenje kulture i umjetnosti grada Beograda, „Zlatni beočug“ (2007) za trajni doprinos kulturi glavnog grada, „Muzika Klasika“ za koncert godine (2014) i „Sretenjski orden trećeg stepena“, za postignute rezultate u kulturnim djelatnostima u 80 godina rada (2019).

Repertoar ovog ansambla, jedinog profesionalnog ovakvog tipa u Srbiji, obuhvata najznačajnija djela horske literature, kompleksne partiture vokalno-instrumentale i operske muzike, njegujući istovremeno i muziku popularnih žanrova. Uz dirigenta Bojana Suđića, ovaj ansambl aktivno izvodi i djela savremenih inostranih i domaćih autora, najčešće ih premijerno interpretirajući, a mnoga od njih su mu upravo i posvećena. Repertoar se i dalje proširuje u vidu saradnje sa drugim muzičkim ansamblima Muzičke produkcije, obogaćujući bogatu zbirku Zvučnog arhiva novim, interpretativno osavremenjenim, snimcima.

Široki dijapazon umjetničkih stremljenja pozicionirao je Hor RTS kao renomirani horski ansambl prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda.

 

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije, od 2006. godine, nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa-dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Iste godine postao je i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef-dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Umjetničku aktivnost započeo je sa 19 godina, izgrađujući se na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko petsto izvođača, u izvođenju Osme simfonije Gustava Malera, Berliozovog i Verdijeog Rekvijema, Orfove Karmine Burane i drugih djela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od više hiljada ljudi, čiji je cilj da se umjetnička muzika približi široj publici.

Maestro Suđić posebno je posvećen promociji savremene muzike. Dirigovao je premijerna izvođenja brojnih djela domaćih i svjetskih kompozitora, od kojih su mu mnoga bila i posvećena. Posebno je okrenut promociji najboljih mladih umjetnika, dajući im značajno mjesto u okviru koncertnih sezona ansambala Muzičke produkcije.

Od pobjede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gdje je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i preko deset horova. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, Simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina stalni gost dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra i „OFUNAM“-a iz Meksika.

Tokom pet godina djelovao je kao rezidencijalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, gdje je dirigovao više od 150 predstava. U karijeri bilježi i zvanja šefa-dirigenta i generalnog muzičkog direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i stalnog gosta-dirigenta Beogradske filharmonije. Od naredne sezone, 2018/19, maestro Bojan Suđić postaće glavni gost dirigent „UNIMI“ orkestra iz Milana.

Sarađivao je sa najistaknutijim svjetskim umjetnicima, među kojima su Maksim Vengerov, Vadim Rjepin, Nejdžel Kenedi, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Mišel Berof, Šlomo Minc, Emanuel Pai, Željko Lučić i drugi.

Domaća stručna kritika definisala ga je kao „Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici“ (Sonja Marinković, Beograd), a jedan od kritičara iz inostranstva između ostalog je istakao: „On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i sa jednom od najljepših tehnika koje sam ikada vidio“ (Mats Liljeros „Huvudstadsbladet“, Helsinki).

Detalji

Datum:
30. juna 2019.
Vrijeme:
21:30
Kategorija događaja:

Mjesto

Šetalište kod Marine

Organizatori

JP Kulturni centar Bar
Turistička organizacija Bar