Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

SIMON TRPČESKI: “MAKEDONISSIMO”

4. avg 2019. od 21:30

Simon Trpčeski, pijanista, rođen je Makedoniji 1979. godine. Diplomirao je na Muzičkoj školi u Skoplju, u klasi profesora Borisa Romanova.

Tokom uspješne višegodišnje karijere, Trpčeski je nastupao sa najznačajnijim svjetskim orkestrima, uključujući Kraljevski koncertni orkestar, Ruski nacionalni orkestar, NDR Elbphilharmonie Orchestre, VDR Sinfonieorchester, Helsinški filharmonijski orkestar, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Orchestra National de France, Real Filharmonia de Galicia, New York i Los Angeles Philharmonics, Novu japansku filharmoniju, Kinesku filharmoniju i Melburnski simfonijski orkestar.

Redovno izvodi solističke recitale u kulturnim prijestonicama kao što su Njujork, London, Pariz, Minhen, Prag i Tokio kao i kamernu muziku na festivalima kao što su „Verbier“, „Aspen muzički festival“, Međunarodni festival u Bergenu, „Baltičko more“ i „BBC Proms“. Do sada je sarađivao sa brojnim renomiranim dirigentima poput Marin Alsop Lionel Bringuier, Thomas Dausgaard, Gustavo Dudamel, Jakob Hrš, Vladimir Jurovski, Susana Malkki, Andris Nelsons, Gianandrea Nosedo, Sakari Oram, Antonio Pappan, Vasilij Petrenko, Neeme Jarvi, Krzisztof Urbanski i Cristian Macelaru i drugih.

Njegov projekat „Makedonissimo“, koji slavi muziku i kulturu svoje matične Makedonije, nastupiće u Velikoj Britaniji, uključujući koncerte u Liverpulskoj filharmoniji i na Birmingham Piano festivalu.

Njegov plodonosni studijski rad se odrazio na i njegovo svjetsko priznanje. Njegov prvi snimak (EMI, 2002) dobio je i nagrade „Editor’s Choice“ i „Debut album“ na Gramophone Awards. Njegove interpretacije Rachmaninovljevih kompletnih koncerata plus „Rapsodija na temu Paganinija“, sa Vasilijem Petrenkom i Royial Liverpool Philharmonic Orchestra su, tokom 2010. i 2011. godine, prepoznate sa Classic FM, Gramophone „Editor’s Choice“ i „Diapason d’Or“ priznanjima.

Recital Trpčeskog u Vigmore Hallu, koji je objavljen na „Vigmore Hall Live“, The Telegraph je odmah pozdravio kao „Klasični CD sedmice“, a njegov snimak za „Onix Classics“ Prokofjevljevog koncerta za klavir mu je ponovo donio nagradu „Diapason d’Or“ u septembru 2017.

Uz posebnu podršku „KulturOp“ – vodeće makedonske kulturne i umjetničke organizacije, Trpčeski je posvećen pomaganju mlađim generacijama muzičara i njihovoj afirmaciji.

 

„Umjetnost je Trpčeskog da zaviri duboko ispod nota i izvuče suštinski karakter i sadržaj djela. […] Spretnost i strast za izvedbom bila je izuzetno upečatljiva u svojoj svježini i sposobnosti da razotkrije samo srce muzike.“

The Telegraph

Detalji

Datum:
4. avg 2019.
Vrijeme:
21:30
Kategorija događaja:

Mjesto

Dvorac kralja Nikole

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me