Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Simo Šišević, klavir

7. avg 2022. od 21:00

SIMO ŠIŠEVIĆ, klavir

 

Biografija: 

Simo Šišević (1999. Podgorica) je crnogorski pijanista koji je student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu (Royal College of Music) u Londonu.
Osnovno muzičko obrazovanje je stekao u ŠOMO “Petar II Petrović – Njegoš u Baru, u klasi
mr Maje Basarab, gdje je bio dobitnik priznanja “Đak generacije” i nagrade “Luča”. Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici je maturirao u klasi profesorice Anke Asanović 2017. godine, gdje je takođe dobitnik diplome “Luča”. Nakon srednje škole je upisao osnovne studije klavira na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, najprestižnijem konzervatorijumu na svijetu, u klasi poznatog britanskog pijaniste Gordona Fergus-Tomsona i renomiranog pedagoga Džona Berna (John Byrne). Osnovne studije klavira, dirigovanja i kompozicije je zavrsio sa najvišom ocjenom sa počastima, na diplomskom ispitu (First Class Honours) 2021. godine. Iste godine je i upisao postdimplomske studije na istom konzervatorijumu, a takođe je dobio stipendiju za postiplomske studije u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga Borisa Bermana na “Accademia del Riddoto” u Italiji.


Šišević je do sada bio učesnik mnogih takmičenja od kojih se izdvajaju:
2022 -Treća nagrada na “London Classical Music Competition” u Ujedinjenom
Kraljevstvu
2021
Druga nagrada na “Orbetello International Piano Competition” u Italiji
2021
Treća nagrada na “Carles and Sofia International Piano Competition” u Španiji
2017
Zlatna lira na Muzičkom festival mladih Crne Gore
2016
Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju Petar Gaci u Skadru sa učešćem na koncertu pobjednika
2016
Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju u Tivtu
2015
Specijalna nagrada na “Windsor International competition” u Londonu
2015
Srebrna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom
2013 – Prva (Apsolutna) nagrada “Academy Award 2013” – Internacionalno takmičenje u Rimu, sa učešćem na gala koncertu pobjednika 2013- Zlatna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom.

Do svoje 22 godine uspio je da bude dio brojnih festivala i projekata koji su organizovani od strane Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“: „Fortepiano“ 2016. godine („Klavir u duhu folklora“) u okviru koncerta „Bartok za mlade pijaniste“, „,Fortepiano“ 2015. godine („Francuska muzika s početka XX vijeka“) u okviru koncerta „Impresionisti i nova francuska škola „AXIS“ radionica 2014.(„Veza između nove i stare muzike“). Učesnik je i džez festivala „Made in New York “ 2016 gdje je sa školskim džez sastavom imao i nekoliko sešna sa poznatim džez muzičarima: Rendy Brecker, Bobby Sanabria, Edsel Gomez… Takođe, u februaru 2016. godine Šišević je zajedno sa kolegama uspješno predstavio muzičko naslijeđe svoje države francuskoj publici na festivalu „Vikend savremenog klavira“ u Parizu na Konzervatorijumu „Frederik Šopen“.Na završnom koncertu UŠMB “Vasa Pavić” kojim se proslavljao jubilej 70. godina postojanja ove škole veoma uspješno je u KICU Budo Tomović sa orkestrom izveo Mocartov koncert za klavir i orkestar u D duru (K40).

Svirao je u koncertnim salama kao što su: St James’s Church Piccadilly, St Mary’s Perivale Church, St Mary Abbot’s Church Kensington, University Women’s Club, Amaryllis Fleming Concert Hall, Europe House, KIC Budo Tomovic, Dvorac Kralja Nikole u Baru, Crkva Svetog Duha u Kotoru, Auditorio del Tor Vergata, Konzervatorijum “Frederik open” u Parizu i druge. Tokom prve I druge godine studija na Royal College of Music-u je bio angažovan kako na “maratonskim” konceratima (Corelli room, Parry Room, St. Mary’s Abbot Church) tako I RCM Klavirskom festivalu 2019. (Amaryllis Fleming Concert Hall). Učestvovao je na Novogodišnjem koncertu (2018) sopranistkinje Tamare Rađenović, kao poklon gradu Kotoru,a učesnik je i manifestacije “Crnogorska kulturna simfonija “ u Ambasadi Crne Gore u Londonu.

Redovno nastupa u Velikoj Britaniji i Evropi, a takođe je i dio crnogorskih projekata kao što su Kotor Art, Barski Ljetopis, Budva Grad Teatar, Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim Koritima. 2019-te gordine je učestvovao na festivalu “Clara Schuman’s s Circle” posvećenom ovoj kompozitorki.

Detalji

Datum:
7. avg 2022.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Dvorac kralja Nikole

Organizator

JU Kulturni centar Bar