Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Promocija knjige „Izabrane pjesme“ Rajka Joličića

19. avgusta

Promocija knjige „zabrane pjesme“ Rajka Joličića
moderator: Suljo Mustafić
autor: Rajko Joličić
Dvorac kralja Nikole
21.00h

 

Rajko Joličić, pjesnik, novinar, glumac, humorista, satiričar i humanista, višedecenisjki barski Đedo Mraz, rođen je 1947. godine u malom ribarskom selu Krnjice, na obali Skadarskog jezera.
Prvu pjesmu je napisao u 7. razredu i dobio nagradu lista „Kekec“ na jugoslovenskom konkursu. Upisao je Srednju vojnu školu u Zagrebu, a potom započeo život u Banja Luci, kao aktivni niži oficir. Tamo se prvi put okušao u novinarskom poslu, za Radio Banja Luku, novine „Borac“ i „Front“. Bavio se atletikom i boksom, i postao prvak Sedme armije u bacanju diska.
U Bar se vratio 1980. godine i uključio u društveni život, objavljujući prvu knjigu „Trijebljenje korova“ sa zaštitnim znakom-pjesmom „Rekvijem za Tanju“ o lijepoj djevojci iz Banja Luke. Počeo je da radi honorarno kao novinar-„lutajući reporter Radio Bara“ i dopisnik „Večernjih novosti“, nastavio kao autor brojnih radio emisija, a i dalje vodi jednu od najslušanijih emisija Radio Bara –„Selu u pohode“.
Objavio je 25 knjiga poezije za djecu i odrasle, aforizama i satiričnih radova. Pjeva se preko trideset njegovih pjesama za djecu i odrasle. Jedan je od „Dva gusara iz Bara“, najizvođenije pozorišne predstave u istoriji Bara. Dobitnik je mnogih priznanja za stvaralaštvo – između ostalog, laureat je nagrade za sveukupno stvaralaštvo za djecu i mlade „Stara maslina“. Njegove pjesme prevođene su na nekoliko stranih jezika i zastupljene u lektiri.
Joličićevo je ime sinonim za dugogodišnji humanitarni rad i ekološki aktivizam. Kao dobrovoljni davalac krvi, dobitnik je Zlatne plakete Crvenog krsta Crne Gore za 130 darivanih boca. Spasio je pet života nakon raznih nesreća ili tragičnih dešavanja. Živi u Baru.

Detalji

Datum:
19. avgusta
Kategorija događaja: