Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Milica Vučković: „Smrtni ishod atletskih povreda“, roman

19. jula 2022. od 21:00

MILICA VUČKOVIĆ: „SMRTNI ISHOD ATLETSKIH POVREDA“, roman

moderatorka: Gordana Leković

O romanu:

„Smrtni ishod atletskih povreda“ – roman apsolutne iskrenosti. Eva je snažna, nezavisna žena. Eva je žena koja voli. Eva je žena koja počinje da sumnja u sebe. Eva je žena koja razumije i nalazi opravdanja. Eva je žena koja ćuti i krije modrice. A drugi ništa ne primjećuju ili okreću glavu. Smrtni ishod atletskih povreda je snažna, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvjetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost. Milica Vučković svoju junakinju potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i vjeruju da to što im se događa nije „tako strašno“.

Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, ona udara snažno i ostavlja bez daha, ne pružajući nam laku katarzu srećnih krajeva. Dekonstruišući romantizovanu „veliku ljubav“, koja mora i treba da boli, kao košmar bezizlazne toksične igre, Vučković prikazuje mehanizme koji omogućavaju da se svakom od nas tako nešto dogodi.

 

O autorki:

Milica Vučković je rođena 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti 2012. godine, na kojem je doktorirala 2022. godine. Članica je umjetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umjetnika, i ima iza sebe preko deset samostalnih slikarskih izložbi.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča „Roj“(Apostrof), objavila je 2014. Za „Jedu ljudi i bez nogu“ dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu za kratku priču „Biber”. Godine 2020. našla se u finalu na konkursu FEKP, takođe za kratku priču. Svoj prvi roman „Boldvin“(LOM) objavila je 2018. i on je ušao u najuži izbor za Vitalovu nagradu, kao i za nagradu „Biljana Jovanović”. Za roman „Smrtni ishod atletskih povreda“ dobila je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2021. godini. Roman je bio i u užem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i u najužem izboru za nagradu „Beogradski pobednik”.

Vučković piše i prozu i poeziju, pjesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su „Fantom slobode“, pančevački „Rukopisi“, „Povelja“, „Sent“.

Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom. Uvijek sjedi u ćošku.

Detalji

Datum:
19. jula 2022.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Dvorac kralja Nikole

Organizator

JU Kulturni centar Bar