Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert: DŽEZ ANSAMBL DRŽAVNOG UNIVERZITETA U SAN DIJEGU

4. apr 2019. od 20:00

Državni Univerzitet u San Dijegu ima jedan od vodećih programa za džez studije u Sjedinjenim Državama i redovno privlači najbolje talente iz SAD i inostranstva. Program nudi diplomske i postdiplomske studije pod mentorstvom tri redovna profesora: Bila Jegera (Bill Yeager), Ričarda Tompsona (Richard Thompson), i Karla Sukupa (Karl Soukup).

Odsjek za džez studije ovog univerziteta je nedavno objavio svoj novi CD pod nazivom “Thought Trains” za izdavača “ACM Records” i dobio nominaciju za nagradu “Grammy”. Još četiri CD-a u produkciji ovog džez odsjeka, dobili su izvrsne kritike. Album “Don’t Make Noise” za itdavača “Discovery Records” je takođe nominovan za nagradu “Grammy”, a “Live at Montreux”, sa legendarnim džez trubačem Klarkom Terijem (Clark Terry) bilježi nastup i TV emisiju na pozatom “Swiss Jazz Festivalu”. Evropska štampa je objavila između ostalog: “Najljepši trenutak večeri došao je kada je veličanstvena, čvrsta swing svirka benda Državnog Univerziteta u San Dijegu pratila jednog od majstora trube i flugelhorna”.

Ostali CD-ovi uključuju “Three Steps Ahead” i “Where’s My Hasenpfeffe?” u izdanju “Seabreeze Vista Records”.

Džez ansambl Državnog Univerziteta u San Dijegu je nedavno bio predstavljen na Međunarodnom džez festivalu na Havajima, festivalima Ensenada, Coronado Jazz, džez konvencijama Međunarodne asocijacije džez edukatora (IAJE), Udruženja za muzičko obrazovanje u Koloradu (CMEA), Kalifornijskog džez udruženja (CAJ), kao i Kalifornijskog instituta za očuvanje džeza (CIPJ).; nastupao je sa legendarnim džez muzičarima kao što su: George Shearing, Dizzy Gillespie, Diane Schuur, Rob Mc Cornell, Pete Christilieb, Bobby Shew, Lanny Morgan, Mundell Lowe, Don Menza, Marv Stamm, Bud Shank, Gabe Baltizar, Tiger Okoshi, Gary Foster, Kim Richmond, George Roberts, Holly Hofmann, Ernie Watts, Dave Friesen, Ed Shaughnessey, James Moody i Barney Kessel.

Kao pobjednici Nacionalnog takmičenja džez koledža, Džez ansambl Državnog Univerziteta u San Dijegu je pozvan da nastupi u “Epcot Centru” u Orlandu, Florida, sa velikanima džeza Vintonom Marsailsom (Wynton Marsalis), Petom Fontejnom (Pete Fountain) i Louie Bellson (Lujem Belsonom). Ovaj ansambl je nastupao na turnejama u SAD, Evropi, Tajvanu, Boliviji, Kosta Rici i Meksiku.

Bill Yeager ima raznovrsno muzičko iskustvo i znanje, kao izvođač-trombonista, kompozitor, aranžer i edukator. Profesor je muzike i direktor džez studija na Državnom Univerzitetu u San Dijegu (SDSU) i poznati studijski muzičar, koji je svirao i snimio na stotine ploča, filmova, TV emisija i reklama. Koledž za profesionalne studije i lijepe umjetnosti (PSFA) mu je dodijelio nagradu „Monty Award“ za izvanrednog profesora u školskoj sezoni 2016-2017. Kao izuzetan muzičar koji je doprinio džezu primljen je u California Alliance for Jazz Hall of Fame” 2017. godine. Iste godine bio je pozvan od strane njemačke vlade da predstavlja Sjedinjene Američke Države u okviru programa posjete “Njemačka džez muzička scena” (Jazz aus Deutschland).

Nastupao sa mnogim slavnim umjetnicima, kao što su: Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Toni Bennett, Sarah Vaughn, Doc Severinsen, Mel Torme, Natalie Cole i Dizzi Gillespie idr. Njegove turneje su obuhvatale brojne koncerte u Evropi, Rusiji, Jermeniji, Japanu, Tajlandu, Boliviji i Meksiku, kao i brojne gradove širom SAD-a i Kanade. Svirao je na stotinama filmova kao što su “Roki” filmovi, TV emisije među kojima “Bob Hope” i “Havaii Five-O”, i pločama Reja Čarlsa (Ray Charles).

Prije dolaska u San Dijego, profesor Yeager je bio osnivač i direktor visoko cijenjenih Džez studija u Los Anđelesu, gdje je snimio tri vrlo uspješna albuma i dobio nominaciju za prestižnu muzičku nagradu “Grammy”. Bill je svirao u praktično svakom velikom bendu na području Los Anđelesa i San Dijega, uključujući dugogodišnju saradnju sa čuvenim bubnjarem Lujem Belsonom (Louie Bellson) i poznatim američkim motivacionim predavačem, autorom i radio DJ-om, bivšim političarem Lesom Braunom (Leslie Calvin “Les” Brown).

Od dolaska na državni Univerzitet u San Dijegu, izgradio je jedan od najvećih i cijenjenih džez programa u Kaliforniji. Njegov reprezentativni džez ansambl u okviru Državnog Univerziteta u San Dijegu (SDSU Jazz Ensemble), osvojio je mnoge prve nagrade na takmičenjima među kojima se izdvaja pobjeda na Nacionalnom studentskom takmičenju džeza u Orlandu (Florida). Ovaj studentski ansambl je predvodio na uglednim međunarodnim festivalima džeza u Montereju (Monterey Jazz Festival), na Havajima (Havaii International Jazz Festival), Ensenada Jazz Festival u Meksiku, North Sea Jazz Festival u Holandiji, Montreux Jazz Festival i Lido Bien Jazz Festival u Švajcarskoj. Njegove grupe su nastupale širom SAD-a, Evrope, Tajvana, Bolivije i Meksika.

Entuzijazam Billa Yeagera, njegova muzička ekspertiza i ljubav prema džezu učinili su ga traženim predavačem i izvođačem na fakultetskim i srednjoškolskim festivalima širom zemlje. Vodio je mnoge bendove, a član je ansambla “Westwind Brass”, jednog od vrhunskih kvinteta u SAD-u. Prof. Yeager je diplomirao i magistrirao na Univerzitetu u Sjevernom Teksasu, gdje je bio vodeći trombonista u poznatom ansamblu “One O’Clock Lab Band”.

Kristin Korb je jedna od onih umjetnica uz čiji kristalni glas zaboravite da istovremeno svira i kontrabas. Predavala je na Univerzitetu Južne Kalifornije gdje je bila koordinator za vokalne studije, Univerzitetu Azuza Pacific u Kaliforniji, višoj školi Grossmont, a bila je i direktorica džez studija na Centralnom univerzitetu Vašington. Kao predsjednica Međunarodnog udruženja basista (ISB), Korb je bila umjetnička direktorica ISB konvencije u Ročesteru za 2013. godinu. Objavila je osam albuma, i nastupa širom svijeta; sarađivala je sa džez umjetnicima kao što su: Llew Matthews, Kim Richmond, Pete Christlieb, Jeff Hamilton, Alex Riel i Jan Lundgren. Svestrana američka umjetnica je inspirisana romantikom i plesom u džez muzici, koja bude osjećanja ljubavi i optimizma.

Kristin Korb  je stekla diplomu muzičkog obrazovanja na koledžu  Istočna  Montana i magistrirala klasične izvođačke studije kontrabasa na Univerzitetu u San Diegu. Tokom studija njen profesor, Bertram Turetski (Bertram Turetzky) ju je inspirisao da pjeva i svira u isto vrijeme. Studirala je i sa Rejom Braunom (Ray Brown) sa kojim je snimila i svoj debitantski album 1996. godine.

 

Detalji

Datum:
4. apr 2019.
Vrijeme:
20:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Sala Doma Kulture
Ulica Jovana Tomaševića
Bar, Crna Gora

Organizatori

JP Kulturni centar Bar
JazzArt