Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Književno veče Petar Janjatović “Ex yu rock enciklopedija”

2. avgusta

Književno veče

Petar Janjatović

„EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJA“

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

21.00h

 

Petar Janjatović je rođen 30. juna 1956. godine u Beogradu. Novinarstvom se počeo baviti još u gimnaziji kao saradnik emisije „Veče uz radio“ Prvog programa Radio Beograda. Prvi tekst mu je objavljen 1976. godine u listu „Zdravo“. Pisao je za novine i magazine: „Džuboks“, „Start“, „Politikin zabavnik“, „Rock“, „Duga“, „NIN“, „Vreme“, „Reporter“, „Super Tin“, „XZ“, „Politika“, „Tages Zeitung“, „Transition“ i po omladinskoj štampi na prostoru bivše Jugoslavije. Pripremao je i vodio brojne muzičke radio i TV emisije. Bio je umjetnički direktor posljednjeg Omladinskog festivala u Subotici 1990. godine. Sa Draganom Kremerom je na Drugom programu Radio Beograda vodio emisiju „To je samo rokenrol“. Zatim su na radio-stanicama: Politika, Zrenjanin i Pančevo realizovali emisiju „Igra rock and roll treća Jugoslavija“. Od proljeća 1997. do proljeća 2002. godine radio je kao muzički urednik na RTV Pančevo. Bio je dopisnik časopisa „Billboard“ sa područja Balkana, saradnik na radiju BBC i Radio Free Europe. Od marta 2003. godine je predstavnik izdavačke kuće Dallas Records za Srbiju. Od proljeća 2006. do februara 2012. godine je na radiju B92 sa Tomom Grujićem pripremao emisiju „Juboks“ koja se bavila ex YU rock i pop scenom. Uredio je knjige „Izgužvane misli“ (Dallas Records, 2018) Branka Golubovića, pjevača grupe Goblini i „Jazz Face“ (Dallas Records, 2019) Vojislava Pantića. Za prevod knjige „Legende roka“ (Datastatus, 2019) italijanskog muzičkog novinara Ernesta Asantea napisao je separat „Ex YU rok dodatak“. Priredio je dio biografija u foto-monografiji „Long Play“ (Stega tisak, 2019) Borislava Pešića. Autor je separata „Nekaj novega na zahodu“ u knjizi „Za domovino z rockom naprej! (Jugo rock: slovensko – srbske paralele)“ (Muzej novejše zgodovine Celje, 2020).

EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJA je najobuhvatnija i najprofesionalnija knjiga ove tematike na našim prostorima. Obuhvata period istoriju muzike od šezdesetih godina pa do danas, a koncentrisana je na prostor bivše Jugoslavije. Prva enciklopedija izašla je 1998. godine u izdanju „Geopoetike“, a uslijedila su tri dopunjena izdanja.

Knjiga sadrži biografije i diskografije najpopularnijih umjetnika sa jugoslovenske rok scene, kao i informacije sa rok scene nakon raspada SFRJ. Osim roka, u knjizi su zastupljeni bluz, rege, svjetska muzika, hip hop i ambijentalna muzika, odnosno pjesme ovih žanrova i informacije o bendovima koji su ih izvodili. U knjizi se takođe nalaze informacije o najznačajnijim i najvećim jugoslovenskim rok festivalima i časopisima, odnosno medijima koju su pisali o rok muzici.

Kroz više stotina enciklopedijskih jedinica i mnoštvo fotografija, čitaocu je pružena prilika da na jednom mjestu doživi istoriju rokenrola, na prostorima bivše Jugoslavije i sadašnjih njenih nasljednika. Pomalo neobičan postupak u realizaciji ove knjige pomogao je autoru da spoji informativni i esejistički materijal u cjelinu koja čitljivo objašnjava šta se to događalo svih ovih godina u glavama mladih ljudi. Kako kod onih koji su stvarali rokenrol (autori, novinari, organizatori…) tako i kod konzumenata. Činjenica da enciklopediju nije stvarao tim ljudi već jedan čovjek (uz svesrdnu pomoć kolega), nije se nimalo odrazila na njenu sveobuhvatnost.

 

Detalji

Datum:
2. avgusta
Kategorija događaja: