Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Festival 9: „Kralj Ibi“, režija Goran Jevtić

26. jula 2018. od 21:30

5€

Festival 9 Beograd
„KRALJ IBI“

Reditelj: Goran Jevtić​
Koreografija: Sonja Vukićević
Scenografija: Viktor Kiss​
Kostimografija: Tijana Pavlov​
Muzika: Nemanja Aćimović​
Video: Srđan Ćešić​
Reditelj filma: Džonatan ​Ingliš

Uloge: Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić, Sava Stojanović, Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović, Marko Milošević.

O predstavi

Komad je rađen je po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX vijeka, tvorca patafizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko djelo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspijevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svjetskoj pozornici i u umjetnosti uopšte. Ovo je drugačija verzija predstave „Kralj Ibi“. Razlikuje se od predstave koja je svoju premijeru imala 1964. godine, a gdje je Ibija igrao čuveni Zoran Radmilović. Glumci su smješteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umjetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša kao i kostimi Tijane Pavlov. Predstava je splet različitih vidova umjetnosti i nastala je spontano kao borbeni krik, jedini način da umjetnici iskažu stav u okruženju koje umjetnost tretira kao korov i pokušava da je uguši i suzbije na sve načine. Autorski tim je pokrenuo i realizovao predstavu sa željom da podstakne na razmišljanje o svakodnevnici, budućnosti, ratu, gladi, nemoći, manipulaciji, otimanju, samoživosti, narodu i borbi za opstanak.
Danas svi žive Ibija, danas je on svugdje prisutan, opasniji nego ikada. On danas ima medije, on zanemaruje kulturu, guši umjetnost, zatire mišljenje, on ućutkuje neistomišljenike, ne preza ni od čega, on ignoriše budućnost bahato stičući i otimajući samo za sebe, on je sebi dovoljan, mi smo mu kolateralna šteta, jeftina radna snaga. Zato dižemo glas i umjetnost kao jedino oružje – kaže uglas autorski tim koji čine…

O reditelju

 

Goran Jevtić, srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, rođen je 1978. godine u Mladenovcu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Igra u brojnim srpskim pozorištima kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Malo pozorište „Duško Radović“ itd. Dobitnik je jedne od najprestižnijih srpskih pozorišnih nagrada „Miloš Žutić“ za više uloga u predstavi Okamenjeni princ koja je postavljena u koprodukciji Malog pozorišta „Duško Radović“ sa danskim teatrima „Corona La Blance“ i „Lampe“ i beogradskim pozorištem lutaka „Pinokio“. Ostale važnije uloge uključuju: Romeo („Romeo i Julija“, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), Geri („Shopping and Fucking“, Jugoslovensko dramsko pozorište), Andreas Sam („Red vožnje Andreasa Sama“, Jugoslovensko dramsko pozorište), Hitler („Hitler i Hitler“, Atelje 212), Doktor („Fedrina ljubav“, Jugoslovensko dramsko pozorište), Salvador Dali („Histerija“, Jugoslovensko dramsko pozorište). Dobitnik je i nagrade „Ljubinka Bobić“ 2014. godine. Na filmu najčešće sarađuje sa rediteljem Srđanom Dragojevićem i veliku popularnost postiže ulogama u njegovim filmovima „Mi nismo anđeli 2“ i „Sveti Georgije ubija aždahu“.

Detalji

Datum:
26. jula 2018.
Vrijeme:
21:30
Cena:
5€
Kategorija događaja:

Mjesto

Tvrđava “Besac”

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me