Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Džez koncert: Duško Gojković i Belgrade Summit Octet

14. jula 2018. od 22:00

DUŠKO GOJKOVIĆ je najznačajniji džez trubač na prostoru Evrope, kompozitor, aranžer i bend lider. Rođen je 1931. godine u Jajcu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu od 1948. do 1953. godine. Kao mladić, svirao je sa nekoliko manjih džez sastava u Beogradu, a kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio „Big bendu“ Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu. U Njemačku odlazi 1955. sa samo 5$ u trubi. Dva dana kasnije, ostvaruje svoj prvi angažman i ubrzo postaje sastavni dio njemačke džez scene u usponu.

Prvu ploču u Njemačkoj snimio je 1956. godine, kada nastupa i na čuvenom Frankfurtskom džez festivalu. Novembra iste godine, tokom angažmana u džez klubu „Studio 15“, u kome je Gojković nastupao izvjesno vrijeme, desio se prvi susret sa legendarnim Majls Dejvisom. Nakon jednogodišnjeg boravka u Minhenskom „Big bendu“ Maks Gregera, u kome je bio praktično jedini džez muzičar, Duško je prihvatio poziv za angažman u vodećem evropskom džez orkestru Kurta Edelhagena. Tokom više od četiri godine boravka u Edelhagenovom orkestru snimljeno je puno značajnih albuma. Već 1958. Duško Gojković je izabran za člana „Njuport International Youth Band“-a. To je bilo ostvarenje Duškovog dugogodišnjeg sna − prvi odlazak u kolijevku džeza, u Ameriku. Period 1958−1961. predstavljao je vrijeme Gojkovićeve izuzetne popularnosti u Njemačkoj. Redovno je dobijao pozitivne kritike za svoj instrument. Ređali su se nastupi i snimci sa brojnim važnim bendovima i imenima tog vremena. Prva ploča pod Gojkovićevim imenom „Duško Gojković internacionalni džez oktet“ snimljena je 1961. i bila je izdata za tadašnju Jugoslaviju, u okviru Radio-televizije Beograd. Ubrzo poslije ovog snimanja, sa sličnom postavom snimljen je još jedan album, a kasnije je objavljen album pod imenom „Golden Eight“ za prestižnu kompaniju „Blue Note“. Godine 1961. stiže obavještenje o njegovom prijemu u najbolju školu džeza na svijetu − Berkli. Ne samo da je bio primljen, već je dobio stipendiju za školovanje. Odmah po dolasku na Berkli, zbog iskustva i predznanja koja je već imao, upućen je na „fast class“ za kompoziciju i aranžiranje. Po završetku studija, u vrijeme kad se pripremao da se vrati u Njemačku, pozvao ga je poznati kanadski trubač i bend lider Mejnard Ferguson da zamijeni Rolfa Eriksona koji je napustio bend da bi se pridružio Djuku Elingtonu. Časopis „Džez podijum“ tada je zabilježio da je dvoboj truba Fergusona i Gojkovića na numeri „Fox Hunt“ bio izvanredan, da se Gojković poslije studija pretvorio u pravog majstora trube

U želji da snima i svira prije svega vlastitu muziku, Duško se zajedno sa Sal Nistikom vratio u Evropu, ljeta 1965. Njegov prvi bend, zvao se „Inernational Jazz Quintet“ u kome su pored Duška i Sala bili i Džorž Grunc, Džimi Vudi i Klaus Vajs. Slijede brojni mali sastavi koje Gojković vodi, učešće u praizvedbi džez opere „The Visitation“ Gintera Šulera aprila 1967. u državnoj operi u Hamburgu. Sve vrijeme, aktivan je i „Kvintet Duška Gojkovića“ koji je bio veoma živ i kvalitetan ansambl. Po povratku iz Amerike, Gojković je živio u Kelnu, u kome je radio i „Duškov džez studio“ sve do1968. godine. Od sredine devedesetih, Gojković je imao 11 uspješnih i zapaženih turneja u Japanu, na kojima je bio sa različitim sastavima i brojnim muzičarima iz Japana. Diskografija albuma snimljenih u Japanu je poprilično bogata i velika, jer je na svakoj turneji snimao barem po jedan CD. Danas njegova diskografija broji više od 150 albuma, od kojih je preko 30 snimljeno pod Gojkovićevim imenom,

Nagradu za životno djelo „Echo jazz award“ Gojković je dobio 2014. u Hamburgu, a godinu kasnije Gojkoviću je dodijeljena muzička nagrada grada Minhena za životno djelo, u kome živi i koja se dodjeljuje svake tri godine za odavanje poštovanja muzičarima ili institucijama od izuzetnog značaja za grad Minhen.

Belgrade Summit Oktet je sastavljen od muzičara koji pripadaju samom vrhu, ne samo beogradske već i regionalne džez scene i kao instumentalisti i kao zapaženi solisti. Pored trubača Dragoslava Fredija Stanisavljevića, inače lead trubača i muzičkog urednika prestižnog beogradskog RTS Big benda, koji predvodi oktet, tu su i Marko Đorđević džez trubač i solista, Nemanja Zlatarev trombonista mlađe generacije, prekaljeni džez saksofonisti Aleksandar Jaćimović i Ljubiša Paunić i u ritam sekciji pijanista Ivan Aleksijević, kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Petar Radmilović. Svi članovi Okteta su ujedno članovi i solisti RTS Big benda, ali i veoma aktivni džez muzičari, solisti, koji predvode i svoje sastave.

Detalji

Datum:
14. jula 2018.
Vrijeme:
22:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Stari Bar – amfiteatar

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me