Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

DANIJEL CEROVIĆ, gitara

3. jula 2019. od 21:30

PROGRAM:

Silvius Leopold Weiss (1678 – 1750):

  • „Tombeau sur la Mort de Comte d’Logy“
  • Sonata No22 in F major „Le fameux Corsaire“: Allemande – Courante – Bourrée – Sarabande – Menuet – Presto
  • Tombeau sur la Mort de M: CAJETAN Baron d’HARTIG
  • „L’infidiele“ Sonata No23, a minor: Entrée – Courante – Sarabande – Menuet – Musette – Paysanne

 

Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intenzivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama u Argentini (Buenos Aires „Festival del Mundo“), SAD- u („Guitar Fondation of America“ Denver 2016, Los Angeles, Chapman University, Minneapolis, San Francisco), Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg), Kini(„Shenyang festival“, „Qinling festival“), Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmonija Sankt Peterburg), Francuskoj (Paris Guitar Foundation), Italiji („Conservatorio di musica“ – Trieste), Crnoj Gori („A tempo“, „Kotor art“, Budva „Grad teatar“, „Barski ljetopis“), Srbiji, Bugarskoj, Turskoj (Istanbul Guitar Festival), Hrvatskoj („Lisinski“; OGF; Muzička Omladina – Grožnjan), Sloveniji (Dvorana Slovenske Filharmonije), Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj (Koblenz guitar festival), Holandiji („Concertgebouw“ Amsterdam – Guitar Masters), Španiji (dvorana „Manuel de Falla“ – Madrid; Granada festival), Bosni i Hercegovini (Sarajevo guitar festival), Albaniji (Dvorana Akademije Umjetnosti – Tirana), Luksemburgu (Villa Vauban), Portugalu, Belgiji (Konzervatorijum „LUCA“ u Levenu) i Poljskoj.

Kao solista i kao član Crnogorskog dua gitara, nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Daejon simfonijskim orkestrom (Koreja), Šenjang simfonijskim orkestrom (Kina), orkestrom „Mossani Strings“ (Holandija), sa Kvartetom „Rubikon“ (Srbija), kao i „Camerata“ kvartetom (Poljska).

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član „Duo Amarilli“ sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. Tokom 2014. i 2016. godine, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem, transkribovao je i snimio 6 „engleskih svita“ Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski „Gramophone“, „American Record Guide“, „Soundboard“, „WGBH Radio – Boston“ (nagrada za najbolji CD nedjelje), „ClassicsToday“, „Guitare Classique“ i dr. Takođe, CD izdanja su predstavljena u programu Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije „Guitar Alive“ na preko 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog „Nikšić Guitar festivala“ osnovanog 2005. godine Pored toga, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta “Montenegro International Guitar Competition” koji je dio “EuroStrings” projekta.

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: „Chapman University“ (SAD), „Metropolitan University“ – Denver (SAD), „Toronto University“ (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), „Manitoba University“ (Kanada), „North Dakota University“ (SAD), „California Conservatory of Music“ (San Hoze, SAD), „Maastricht Conservatory“ (Holandija), „Tianjin Conservatory“ (Kina) i dr.

Takođe, aktivan je i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su „GFA 2016“, Koblenz festival (Njemačka), Šenjang festival (Kina) i dr. Član je žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru: „Eruostrings competiton“ (Zagreb, 2018), „Istanbul guitar competition“, „Guitar concerto competition“ (Groningen – Holandija), „Viseu competition“ (Portugal), „Shenyang festival“, „Qinling festival“ (Kina) i dr.

Studenti iz njegove klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima. Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija „SAVAREZ“, 2014. godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama. U 2019/20, kao solista i član CDG nastupiće na festivalima, koncertnim dvoranama u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevernoj Americi, te snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leopolda Vajsa, a drugi sa muzikom Astora Pjacole kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Detalji

Datum:
3. jula 2019.
Vrijeme:
21:30
Kategorija događaja:

Mjesto

Dvorac kralja Nikole

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me