Loading Događaji

« Svi Događaji

„Barski ljetopis“ i Gradsko pozorište Podgorica: „DON KIHOT“, režija: Andraš Urban

22. jula od 21:30

5€

„Barski ljetopis“ i Gradsko pozorište Podgorica

Migel de Servantes

„DON KIHOT“

Režija: Andraš Urban

 

Dramatizacija: Vedrana Božinović

Muzika: Irena Popović Dragović

Scenorafija: Smiljka Šeparović Radonjić

Kostimografija: Lina Leković

 

Igraju: Branka Femić Šćekić, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević  i Anđelija Rondović.

 

Riječ reditelja:

„Prepoznavanje donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas jeste obračun sa samim sobom i sa određenim društvenim licemerjem i manipulacijama. Borba za ideale potkovana čvrstom moralnom vertikalom je u samom startu osuđena na propast, na apsurd, pa samim tim i na ismejavanje. Čovek koji se bori ubeđuje se od strane normalnog, konvencionalnog sveta da to što vidi u svojoj paralelnoj stvarnosti je samo privid, to što misli je ludilo. Ideali i realnost su u sukobu. Misliti drugačije je ludilo. Izražavati se metaforično je ludilo. Živiti život sanjara je klinička dijagnoza. Plemenitost i plemeniti bunt je osuđen na propast. Uzaludan je. Voditi borbu unapred osuđenu na propast. Borba za rodnu ravnopravnost je uzaludna. Vrednosti svakodnevnog i profanog su zabetonirani. Uloge su zabetonirane. Svet se ne menja. Ali borba traje (a vizure se menjaju).“

Andraš Urban

O reditelju:

Andraš Urban je rođen 1970. u Senti. Sa sedamnaest godina, formira samostalnu pozorišnu i književnu radionicu, u kojoj radi kao autor, reditelj i glumac. Nakon izvjesnog vremena, formira pozorišnu trupu „Aiowa“, koja je teatar tretirala kao specifičnu, ali ipak sveumjetničku ideološku akciju. Na novosadskoj Akademiji umjetnosti, studira filmsku i pozorišnu režiju. Istovremeno je kao reditelj angažovan u subotičkom Narodnom pozorištu. Sredinom devedesetih, napušta studije, rad u pozorištu i godinama živi povučeno. Režiju diplomira 2000. godine, u klasi prof. Vlatka Gilića i Bora Draškovića, i nastavlja intenzivan rad u pozorištu. Uz podršku segedinskog MASZK­a, i vlastitog ansambla stvara i „nezavisne“ pozorišne predstave. Od 2005. godine direktor je Mađarskog gradskog pozorišta „Deže Kostolanji“ u Subotici. Osnivač je internacionalnog pozorišnog festivala „Desiré Central Station“. Radi u Novom Sadu i Subotici, vodi umjetničke radionice u Rumuniji, odlazi na studijsko putovanje u Japan. Režirao je predstave u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu, Bitolju, Ljubljani, Berlinu, Klužu, Varni. Ukupno, četrdesetak profesionalnih režija. Pozorište percipira kao na prosvijetljeni prostor, ponekad provokativne akcije, gdje se misli, govori i organizuje specifičan vid umjetničke stvarnosti. Predstava je za njega komunikacija, i druga stvarnost, koja postoji za sebe, ali nastaje u odnosu izvođača, izvođene stvarnosti i gledaoca. Režiju ostvaruje preko interaktivne komunikacije s glumcem. Nosilac je odlikovanja, nagrada „Jasai Mari“ (Najprestižnija nagrada za pozorišnu umjetnost Republike Mađarske), nagrada „Joakim Vujić“, „Pro urbe“ grada Subotice, „Pro urbe“ grada Senta, za Paralelnu umjetnost (Mediawave). Njegove režije i predstave su nagrađivane na festivalima: „Profesionalna pozorišta Vojvodine“, „Sterija“, „Infant“, „Joakimfest“, „Tvrđava fest“, „Teatarfest“, „Festival alternativnih pozorišta Republike Mađarske“, „Festival mađarskih pozorišta“, „MOT“.

Detalji

Datum:
22. jula
Vrijeme:
21:30
Cena:
5€
Kategorija događaja:

Mjesto

Dom kulture

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me