Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

ANIMIRANI FILMOVI DUŠANA VUKOTIĆA

11. sep 2020. od 20:00

ANIMIRANI FILMOVI DUŠANA VUKOTIĆA

 

„SUROGAT“

„Surogat“ je jugoslovenski crtani film crnogorskog autora Dušana Vukotića iz 1961. To je prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oskara za najbolji crtani film. Prikazivan je po svijetu i poznat je pod drugim nazivima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto itd.

Pored Oskara, „Surogat“ je dobio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Korku, San Francisku, Oberhauzenu itd. Prema tom kriterijumu „Surogat“ je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj.

„Surogat“ je desetominutni crtani film za odrasle, reditelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca.

Priča prati trouglastog čovječuljka koji živi u svijetu u kom je sve na naduvavanje. Prikazuje se vrijeme koje junak provodi na plaži, gdje jednostavno naduvava predmete svojih želja (dušek, čamac, automobil, pa i djevojku), ali na kraju jednako tako lako sve nestaje.

Kroz vedar, ali i satiričan ton, film poziva gledaoca da preispita potrošačke navike savremenog društva koje često zanemaruje razliku između stvarnosti i virtuelnog surogata za stvarnost.

Muzika za film, zagrebačkog kompozitora i dirigenta Tomislava Simovića, bila je takođe vrlo savremeni džez.

 

„KRAVA NA MJESECU“

„Krava na Mjesecu“ je jugoslovenski kratki animirani film snimljen 1959. godine. Protagonist je dječak koji zlostavlja djevojčicu koja, pak, pronalazi domišljati način da mu se osveti. Naime, mangup, lijenština i nestaško, sve u jednom liku, koji stalno žonglira nogometnom loptom, ometa na svakom koraku miran i ozbiljan izumiteljski rad male djevojčice u želji da joj napakosti. No, ona se izgleda zbog toga nimalo ne uzrujava, već mirno nastavlja svoj posao, na oko se ne obazirući na dječaka. Čini nam se da ona ipak čeka čas revanša, koji uskoro i dolazi. Ona konstruiše od raznih starih predmeta „svemirsku raketu“ i uspije nagovoriti dječaka da u nju uđe i da u njoj „odleti“. Sada naša djevojčica počinje izvoditi svoje majstorije — odvuče „raketu“ na kolicima do nekog kamenoloma i preruši se u stanovnika neke planete i obmanuti dječak je uvjeren da je doletio na drugu planetu. Nakon šaljivih zgoda na toj „planeti“, kad se „vratio“ na Zemlju, naš ponosni i nestašni dječak, otkriva da je prevaren od mirne i staložene djevojčice, koju je htio nasamariti.

 

„IGRA“

„Igra“ je kratki igrano-animirani film snimljen 1962. godine. Radnja prikazuje dječaka i djevojčicu koji prilikom igre počinju na komadu papira crtati razne objekte koji oživljavaju, istovremeno se baveći time kako se to sa vremenom pretvara u suparništvo i sukob u stvarnom životu. Neozbiljan i bezazlen, ali bi među odraslima mogao postati opasan, skrivena je poruka ovog dječjeg filma. Film „Igra“, koji se isticao svojom pacifističkom i antiratnom porukom, bio je nominovan za nagradu Oskar.

Detalji

Datum:
11. sep 2020.
Vrijeme:
20:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Ljetnja pozornica Doma kulture

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me