Domazetović: „Ljetopis je ove godine imao najkvalitetniji muzički program“

Koncertom barskog pijaniste Vladimira Domazetovića, sinoć je u sali Dvorca kralja Nikole zaokružen i muzički program 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Publika koje je bilo toliko da se tražilo mjesto više svoga sugrađanina nagradila je višeminutnim aplauzom nedvosmisleno pokazavši koliko je uživala u još jednom nastupu, koji je potvrdio kvalitet ovogodišnjeg muzičkog programa Festivala.

Domazetovićev repertoar pripremljen za barsku publiku i završnicu Festivala obuhvatio je djela nekih od najvećih stvaralaca klasične muzike. Bile su to kompozicije Šumana, Šopena i Betovena. Činjenica da nastupa u svom gradu i pred publikom pred kojom je imao i svoj prvi solistički koncert dala je dodatno značenje ovom koncertu.

„Moram da istaknem da je ova sala i prije svega ova publika nešto što nosi posebnu energiju i emociju za mene, jer ja znam da je večeras bilo makar desetak prijatelja koji su prisustvovali i mom prvom solističkom koncertu prije dvadeset pet ili šest godina upravo ovdje. Tako da to samo ovdje mogu doživjeti i osjetiti i nigdje drugo“, naglasio je umjetnik.

Domazetović je ujedno i višegodišnji selektor muzičkog programa Barskog ljetopisa, pa je sinoć mogao i da sumira utiske u svemu onome što se u njegovom dijelu programa dešavalo u toku jubilarnog izdanja Festivala, koji je obuhvatao 20 koncerata i nastupa barskih, crnogorskih ali i svjetski priznatih umjetnika.

Što se tiče muzičkog programa ostvareno je gotovo sve što sam zamislio još prije skoro godinu dana. Ako znamo da su svirala neka od najznačajnijih muzičkih imena ove planete, onda jednostavno ni ja ni publika ne smijemo biti razočarani. Tako je ove godine Ljetopis, a u skladu sa kvalitetom koji smo imali, ove godine dobio zasluženu medijsku pažnju. Sa zadovoljstvom moram reći da je Barski ljetopis ove godine imao najkvalitetniji muzički program u našoj državi, ako pričamo o umjetničkim festivalima“, dodao je Domazetović.

Vladimir Domazetović je ostvario zapažene nastupe širom Evrope i snimao za više televizijskih i radio stanica. Nastupao je više puta u prestižnoj pariškoj dvorani Alfred Cortot, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Održao je više koncerata u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji 2008. godine. Ostvario je zapažene nastupe sa eminentnim orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar RTVCG, Beogradska filharmonija, orkestar Virtuosi di Praga i italijanski orkestar Mitteleuropa. Pored solističkih nastupa ostvario je i niz uspješnih koncerata interpretirajući kamernu muziku kao član klavirskog trija sa V. Klenkovskim (klarinet) i K. Stanković (violončelo). Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su: Vladimir Viardo, Konstantin Bozino, Žan Fasina i Žak Ruvije. Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručili: Centar za savremenu umjetnost Podgorica, Skupština opštine Bar i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju.