Autorsko veče Elvedina Nezirovića 28. marta u Dvorcu

Književni segment drugog izdanja Zimske scene “Ljetopisa” biće zaokružen u četvrtak, 28. marta kada će u Dvorcu kralja Nikole biti održano autorsko veče Elvedina Nezirovića, književnika i novinara iz Mostara. Moderator ove večeri biće Edin Smailović. 

 

Elvedin Nezirović, pisac i novinar rođen je u Mostaru 1976. godine. Školovao se u rodnom gradu, gdje je završio Pedagošku akademiju, Odsjek za bosanski jezik i književnost i Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za engleski jezik i književnost.

Do sada je objavio nekoliko knjiga poezije i to: „Propovijedanje bluesa“ (“Vrijeme”, Zenica, 2018.), “Zvijer iz hotelske sobe” (“Liber”, Beograd, 2009.), „Bezdan“ (Društvo pisaca BiH, podružnica HNK, Mostar, 2002.), roman pod nazivom “Boja zemlje” u izdanju “Lagune” 2016., sabrane priče “Toliko o tome” (“Dobra knjiga”, Sarajevo, 2013.) i zbornik tekstova, eseja i kolumni “Deblokada grada” (“Centar za kritičko mišljenje” i portal “tačno.net”, Mostar 2018.).

Nezirović je dobitnik više književnih nagrada i priznanja: nagrada Centra za mir i multietničku saradnju Mostar – “Mimar mira”, za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja u poslijeratnom periodu (2017), druga nagrada “Musa Ćazim Ćatić” za najbolju pjesmu (2015), nagrada “Esad Eso Sadiković” za najbolju kratku priču (2013), nagrada izdavačke kuće “Laguna” za najbolju kratku priču (2011) i treća nagrada “Zija Dizdarević” za najbolju kratku priču (2009).

Aktivni je kolumnista portala tacno.net na  kojem redovno analizira aktuelne probleme u kulturi i društvu. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra BiH.