Zvuci klapa sinoć ispred Dvorca kralja Nikole

Ženski sastav „Alata“ i muški kvartet „Lanterna“ nastupili su u okviru večeri klapa, kojom je zaokružena pretposljednja programska sedmica „Barskog ljetopisa“. „Da te mogu pismom zvati“, „Meni ne more biti“, „A kad mi dođeš ti“, „Moj lipi anđele“, „Sve još miriše na nju“, „Đevojka je zelen bor sadila“, „Reci joj bijeli galebe“, „Bentbaša“, „Vjeruj u ljubav“, samo su neke od pjesama koje su se sinoć mogle čuti ispred Dvorca kralja Nikole.

Autentično, klapsko izvođenje podrazumijeva pjevanje a cappella, odnosno pjevanje bez pratnje instrumenata. „Alata“ i „Lanterna“ su među najpopularnijim klapama u Crnoj Gori. Oba sastava često izlaze iz okvira pa tako njihovi repertoari, pored klasičnih klapskih pjesama obuhvataju i druge žanrove – od izvornih, preko evergreena, domaćih i stranih pjesama, duhovne, zabavne, primorske muzike.

Moguće je svaku pjesmu ispjevati u klapskom maniru. Skoro sve pjesme koje ste večeras čuli zapravo su prilagođene. S obzirom na to da su u našem vokalnom sastavu sve profesorice iz muzičke škole nama to nije bilo teško niti da napišemo niti da ispjevamo, kazala je Zoja Đurović, umjetnički vođa „Alata“. Osim nje, sastav koji je nastao 2005. godine čine: Vildana Šašić, Zorana Latković, Bojana Nenezić, Ivana Pekić i Nataša Jovović.

Kvartet „Lanterna“ koji je nastupio nakon „Alata“ nešto je mlađi. Postoje od 2015. godine. Često u svojim nastupima imaju i dvije gitare, koje njihovoj izvedbi daju drugačiji zvuk. Vokal i gitarista „Lanterne“ – Srđan Šašić, objasnio nam je da li postoji razlika u izvođenju muških i ženskih klapa.

Principijelno razlike ne postoje, ali su aranžmani malo drugačije rađeni za ženske i muške klape. Ajde da kažem da su inicijatori klapskog pjevanja muške klape koje su u doba kada je nastajala ova vrsta muzike išle da pjevaju serenade damama pod prozore, družili se u kafanama, pjevali kada bi dolazili s brodova itd. Ali to je otprilike isto, samo uz dodatne lirske momente koji postoje kod ženskih klapa. Ipak su dame – dame, zaključio je Šašić.

Osim njega, ovaj sastav čine i: Ilija Dapčević (vokal), Mirko Nenezić (vokal i gitara) i Nebojša Maliković (vokal).