Značajna panel diskusija uoči projekcije filma

  Sinoć je u okviru Dana jermenskog filma na Ljetopisu prikazan film „TONRATUN, The Armenian History Told by Women“, rediteljke Inne Mkhitaryan.

Ovo je njen debitantski film, francusko-jermenske koprodukcije, koji govori o pet Jermenki, stanovnica veoma patrijarhalnog sela. Tonratun je mjesto nalik pekari koje postaje njihovo skrovište za razgovor o bolnim temama kao što su porodično nasilje i selektivni abortusi.

Projekciji je prethodila panel-diskusija na kojoj je govorila Shushanik Mirzakhanyan, direktorica Nacionalnog centra za film Jermenije koja je iskazala zadovoljstvo zbog prikazivanja jermenskih filmova po prvi put u Crnoj Gori u nadi da će se saradnja nastaviti prikazivanjem crnogorskih filmova u Jermeniji.

Mirzakhanyan je kao fokus djelovanja Nacionalnog centra za film Jermenije istakla podršku mladim autorima te koprodukcijske saradnje.

   „Koprodukcije su veoma važne jer vam omogućavaju da radite sa različitim zemljama i umjetnicima i takođe vam omogućavaju da filmove kasnije prikažete na različitim festivalima u mnogim zemljama. Svi filmovi koje imate prilike ovih dana da vidite su nastali u međunarodnim koprodukcijama.“

Ovogodišnji jubilej dokaz je bogate istorije jermenske kinematografije koja uključuje i istoriju nijemog filma. Filmski centar Jermenije u okviru svojih aktivnosti bavi se restauracijom i čuvanjem ovih filmova.

„Međunarodna saradnja je i ovdje odigrala veliku ulogu jer smo upravo zahvaljujući njoj došli do vrijednog nasljeđa u značajnim muzejima kao što su Pompidu i MOMA. Naš najveći uspjeh do sada je to što smo došli do filma iz šezdesetih i prikazali ga na festivalu u Kanu“, kazala je Mirzakhanyan.

   Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore, kazala je da se ideja o ovoj saradnji rodila prije nešto više od godinu dana upravo na Kanskom festivalu na kom je FCCG bio učesnik panela o potencijalu zemalja malog produkcionog kapaciteta.

„Na tom panelu, pored ostalih, bili su i učesnici iz Jermenije i odmah je došlo do prepoznavanja. Godinu dana kasnije potpisali smo memorandum o saradnji koji podrazumijeva razmjenu savremene crnogorske kinematografije sa jedne strane, naše mogućnosti da to predstavimo u Jermeniji, a sa druge strane da oni predstave ono što je savremena jermenska produkcija. Najbitnije je da radimo na tome da umrežavamo predstavnike crnogorske filmske industrije sa njihovim kolegama iz Jermenije“, kazala je Božović.

Edin Jašarević, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti i predsjednik Savjeta FCCG, osvrnuo se na oblike međunarodne saradnje rekavši da FDU već ima raširenu mrežu saradnji sa sličnim obrazovnim ustanovama, ali da je ova saradnja dragocjena u smislu prepoznavanja istih prilika i kapaciteta da se dođe u fokus evropske kinematografije.

   „U ekipi autora iz Jermenije su i ljudi koji se bave obrazovanjem i u tom pravcu smo razmijenili slične percepcije o tome koji su oblici obrazovanja prisutni tamo i kod nas, i kako se zapravo dešava integracija budućih profesionalca.

Oni imaju razruđeniji socio-kulturni lanac produkcije u audio-vizuelnoj industriji, posebno u segmentu animacije, tako da je to bila prva tema o kojoj smo razgovarali“, kazao je Jašarević dodavši da male zemlje nikada ne treba ostavljati po strani već u fokus.

Gojko Berkuljan, glavni producent Radio-televizije Crne Gore, kazao je da ova kuća već širi svoj spektar saradnje. „Još prošle godine odlučili smo da stvorimo nove mogućnosti. Pokrenuli smo novi tip javnog poziva koji traje cijele godine i tiče se proizvodnje evropskih audio-vizuelnih djela nezavisnih proizvođača, što podrazumijeva sve one produkcije iz Crne Gore ali i sa područja Evropske unije. Ako želimo da imamo širi vid saradnje postoji platforma koju nudi European Broadcasting Union, i sve njene članice imaju mogućnost da uspostavljaju određene modele saradnje koji su na obostranu korist“, kazao je Berkuljan izrazivši nadu da je ovaj susret predstavlja lijepu uvodnu notu za zajednički potencijalni budući rad.

   Pavle Simonović, rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke, okarakterisao je film kao umjetnost koja najlakše putuje i kao takva služi za razmjenu sa ostalim zemljama. Crnogorska kinoteka, kaže Simonović, puno radi na razmjeni programa sa kinotekama drugih zemalja, a Dani jermenskog filma u okviru Ljetopisa daju šansu da se upoznaju sa filmskim arhivom Jermenije.

„Otvorila se šansa da u narednom periodu, kada crnogorski autori budu gostovali u Jermeniji, mi možemo da predstavimo njima, ne samo savremeni crnogorski film već i ono što je naše filmsko nasljeđe. Još jedan razlog za saradnju vezan je za restauraciju filmova, i tu vidim šansu da Crnogorska kinoteka, kao jedna od najmlađih na svijetu, uči od jermenskog filmskog arhiva jer su oni za vrlo kratko vrijeme uspjeli da restauriraju mnogo filmova, što je jedan jako skup, težak i komplikovan proces.“

Moderatorka večeri je bila Milena Đukić.

Večeras će se prikazati film „Zulali“ čiju režiju potpisuje Hayk Ordyan.
Sve projekcije u okviru Filmskog programa organizuju se na platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ sa početkom u 21.30.

Ulaz je slobodan.