Završen Festival horova i otvorena kolektivna izložba barskih umjetnika

Završna noć „Festivala horova“ i otvaranje kolektivne izložbe barskih likovnih umjetnika obilježili su prvi utorak ovogodišnjeg, 31. „Barskog ljetopisa“. Naime, publika je u velikom broju ispratila prvo otvaranje izložbe u Galeriji „Velimir A. Leković“, koja je ujedno označila početak likovnog programa „Ljetopisa“. Postavka, koja je okupila 19 barskih akademskih umjetnika, biće aktuelna sve do kraja „Ljetopisa“, do kada se može obići. Uz to, izložba je prodajnog karaktera, pa ljubitelji likovne umjetnosti mogu postati vlasnici nekog od radova koje su uradili umjetnici: Nikola Gvozdenovića, Muharem Muratović, Goran i Dalibor Ćetković, Marko i Maja Čakalović, Jakša Ćalasan, Jovan Jerkov, Mijodrag Pekić, Petar Vujošević, Jelena Iličković, Maja Vuksanović, Marko Rakonjac, Nataša Drešić, Predrag Božović, Stefan Bulatović, Neda Popović, Snežana Brajović i Danijela Stanković.

Generacijska i stilska raznorodnost, heterogenost umjetničkih poetika, govori o potentnosti i individualnim integritetima autora, od kojih većina zauzima definisanu poziciju na likovnoj sceni Crne Gore i regiona, dok mlađi autori samosvjesno i hrabro grade svoj status, istakla je dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa „Ljetopisa“.

Izložbu je, ispred predstavnika autora koji izlažu, otvorio jedan od najpriznatijih i najboljih crnogorskih slikara danas, Muharem Muratović.

Ovo je san, da „Barski ljetopis“ počinje i bude tačka presjeka 19 barskih slikara, koji su na neki način temelj ovog grada. Sredine, male ili velike, koje nemaju nukleus kulture ne mogu da postoje. To je kič. Mi još uvijek imamo dovoljno snage, još uvijek smo sačuvali dušu, a kroz ovakve projekte to ćemo nastaviti. Imamo dovoljno snage i svojega i to pokazuje ova izložba, kazao je on obraćajući se prisutnima.

Veče je nastavljeno podjednako uspješnim muzičkim programom. Naime, na šetalištu kod marine, nastupom barskog hora „Antivari Musica“ i Umjetničkog hora škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice, zatvoren je prvi „Festival horova“, koji je trajao 18, 19. i 20. juna u okviru pratećeg programa „Ljetopisa“.

Drago mi je što su organizatori „Ljetopisa“ prepoznali da imamo dosta ljubitelja horske muzike, odnosno ljudi koji se bave horom, pjevaju i uživaju u horskoj muzici.  Ovo je spektakularan događaj. Naš program kojim smo se predstavili zove se „Balkan sound“ ili „Balkanski zvuk“, i sa njim nastupamo po Evropi već 13 godina. To su kompozicije iz klasičnog horskog repertoara kompozitora sa Balkana. Ono što je novina, spremana namjenski za nastup na „Ljetopisu“, su i džez standardi, koje smo večeras premijerno izveli, kazao je Miro Kruščić, dirigent hora „Antivari Musica“.  

Dirigent hora škole „Vasa Pavić“, koji su činili učenici i profesori škole, Zoja Đurović, koja decenijama učestvuje u afirmaciji horske muzike i izvođaštva na našim prostorima istakla je heterogenost žanrova i stilova zastupljenu danas u ovoj vrsti izvođaštva.

Repertoar koji je pjevan godinama bio je najteži i najljepši repertoar koji je svjetska muzička scena mogla da iznjedri. To se odnosi na jugoslovenske i na crnogorske horove. Međutim, vidimo da su sad trendovi drugačiji, mada je to normalno… Horovi često imaju i drugu muzičku pratnju, tu je i malo drugačiji repertoar koji je popularan u narodu. Dakle, prožima se repertoar, ali se ne gubi nit klasičnog repertoara, repertoara umjetničke muzike. U suštini, sve je prihvatljivo samo dok se radi profesionalno. Čak i jednu c-dur ljestvicu kad pjevamo moramo je fino otpjevati. Divno je što je organizator prepoznao naš projekat „Misa kriolja“ koji je hor Muzičke škole izveo, kazala je Zoja Đurović.

Festival horova, kao pionirski projekat ovogodišnjeg pratećeg programa „Ljetopisa“, ispratilo je u toku tri dana, više stotina ljudi.