Žanrovski različit i dinamičan 35. „Barski ljetopis” od 15. jula

Trideset peto izdanje festivala „Barski ljetopis“, najznačajnije smotre kulture i umjetnosti u gradu pod Rumijom, biće održano od 15. jula do 27. avgusta i tokom šest festivalskih nedjelja publici će biti predstavljeno više od 40 programa, saopšteno je na press konferenciji u četvrtak, 7. jula.

Publiku Barskog ljetopisa” ove godine očekuje uzbudljiv program i zanimljivo ljeto”, istakla je producentkinja festivala Milena Charan. Ona je naglasila da je i ove godine program festivala podijeljen u šest segmenata i izrazila zadovoljstvo što je nastavljena saradnja na festivalskim produkcijama sa Gradskim pozorištem Podgorica. Ovogodišnja produkcija, komad „Bez portfelja“, po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Branislava Mićunovića, premijerno će biti odigran u srijedu, 3. avgusta, sa početkom u 21.30 sati, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture.

Likovni program, koji uređuje dr Anastazija Miranović, biće otvoren 16. jula, izložbom radova Mila Milunovića. Ova izložba, na kojoj će biti premijerno predstavljena određena Milunovićeva djela,  realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.

„Ove godine, biće upriličeno 5 izložbi djela crnogorskih umjetnika različitih generacija, u izložbenom prostoru Dvorca kralja Nikole i Galeriji „Velimir A. Leković“. Izložba radova Milovana Mikija Radulovića zakazana je za 30. jul, u Dvorcu kralja Nikole. Slijedi izložba djela Miluna Lutovca, naslovljena „Ex Ponto“, u Galeriji „Velimir A. Leković“, 12. avgusta, te kolektivna izložba naslovljena „Priče iz karantina“, u sklopu koje će publika biti u prilici da pogleda djela Zdravka Delibašića Belog, Tadije Janičića, Teodore Nikčević, Ivane Radovanović, Siniše Radulovića i Jovane Vujanović”, kazala je Miranović, iskazavši zadovoljstvo što će i svečano zatvaranje festivala proteći u znaku likovne umjetnosti.

„Multimedijalnim projektom „Mediteranske priče“ zatvorićemo 27. avgusta ovogodišnji Barski ljetopis”. U sklopu događaja, biće otvorena izložba radova Sonje Đuranović i organizovana modna revija mojih kreacija inspirisanih djelima ove umjetnice. Muzički dio programa posvećen je unplugged koncertu „Andrea Demirović & bend”, najavila je Miranović.

Muzički segment Ljetopisa, čiju selekciju potpisuje Vladimir Maraš, obuhvatiće devet koncerata. Svi ljubitelji klasične i džez muzike, ali i world music-a biće u prilici da uživaju u koncertima nekih od najznačajnijh domaćih, regionalnih i svjetskih izvođača.

Ovogodišnji Ljetopis otvoriće muzički program koncertom Bilje Krstić & Bistrik Orchestra u petak, 15. jula. Željeli smo na ovaj način da animiramo što širu publiku. U nastavku festivala, nastupiće i Max Kochetov Quintet, Variete Trio Montenegro, Amira MedunjaninAleksandra Vojvodić JovovićSimo Šišević, Obradović-Tixier Duo, Akademski hor Collegium Musicum. Završnicu muzičkog programa obilježiće nastup jednog od najpoznatijih svetskih klasičnih gitarista, Miloša Karadaglića i Avi Avitala, prvog soliste na mandolini koji je nominovan za klasični Gremi”, istakao je Maraš.

Program bARS, ustanovljen tokom prošlogodišnjeg izdanja Festivala sa ciljem da predstavi stvaralaštvo barskih umjetnika i djela o Baru, ove godine je znatno kompleksniji i obuhvata 11 žanrovski raznovrsnih programa.

„Izložbom pod nazivom „Čedo i njegova đeca“ otvorićemo ovaj programski segment 19. jula, a u sklopu iste biće izloženi radovi dvije generacije Lekića – Čeda, Joka i Jelene Lekić. Slijedi predstavljanje monografije „Pola vijeka stvaralaštva Muharema Muratovića“, čiji su autori Radomir Petrić Sabrija Vulić, 22. jula, te predstavljanje knjige „Košarkaške i druge priče“ Predraga Milovića. Ova knjiga trebala je biti predstavljena u sklopu prošlogodišnjeg festivala, ali, na kraju se ispostavilo kao dobro što će biti predstavljena ove godine, jer je u međuvremenu izašlo dopunjeno izdanje. Zadovoljstvo mi je što ćemo i ove godine upriličiti izložbu na Šetalištu kralja Nikole, i to 1. avgusta pod nazivom „Bar. Događaji“, u sklopu koje će biti predstavljeno oko 200 fotografija, od kojih 90 i nešto odsto po prvi put. Organizaciju ove izložbe potpisujemo Anto Baković i ja. Dan kasnije, biće predstavljena knjiga „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju)” Mirsada Kurgaša, a 5. avgusta eseji „Sa okusom soli“ dr Zorana Živkovića. U sklopu bARS-a biće upriličeni i performans Jovana Jerkova i promocija djela Labuda Lončara „Sidro noći” 20. avgusta, ali i premijera multimedijalnog koncerta „Crnogorska bajka“ 22. avgusta. Autor muzike i pripovjetke je Veljko Ivanović, a izvođač je pijanistkinja Ana Vukazić„, najavio je Željko Milović, selektor bARS-a ističući da će ovaj programski segment biti zaključen multimedijalnim programom „Hram zlatnog lotosa, 40 godina kasnije“, o djelu Slobodana Vučkovića.

„Novo groblje“, „Smrtni ishod atletskih povreda“, „Sampas“, „Blank“, „Okretište“„Anomalija“  naslovi su koje je za ovo izdanje Ljetopisa odabrao dr Milun Lutovac, selekor književnog programa vođen sloganom „Riječ oslobađa“.

„Književni program je inspirativan, provokativan, sadržajan, originalan i ugostiće mlade autore bliske čitalačkoj publici – Milicu Špadijer, Milicu Vučković, Iliju Đurovića, Feđu Štukana, Damira KarakašaAndreja Nikolaidisa, najavio je Lutovac.

Selekciiju dramskog programa potpisuje Milija Šćepanović. Ljetnja pozornica Doma kulture i amfiteatar u Starom gradu, pored festivalske kooprodukcije, ugostiće još šest pozorišnih predstava. Radi se o ostvarenjima najeminentnijih pozorišnih institucija i manifestacija iz zemlje i regiona, čije režije potpisuju: Andraš Urban, Matko Raguž,  Branko Ivanda, Slobodan Branković, Aleksandar Marinković i Andrej Nosov. Riječ je o mjuziklu „Neki to vole vruće“ i predstavama „Realisti“, „Vitezovi Lake male“, „U raljama života“, „Lutka sa kreveta br.21“ i „Kad svijeće dogore“.

Revitalizacija fimskog programa „Ljetopisa“, započeta prije par godina, a posebno intezivirana tokom ovog izdanja, ogleda se u nekoliko regionalnih i crnogorskih premijernih prikazivanja.

„Filmski program donosi premijerne projekcije filmova „Le otto montagne“ (režija Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch), „Avec amour et acharnement“ (režija Claire Denis),nagrađenih na festivalima u Kanu i Berlinu, ali i crnogorsku premijeru filma „Sestre“, rediteljke Dine Dume. U pitanju je koprodukcija Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova“, najavio je Šćepanović, dodavši da će kao i prošle godine, Barski ljetopis” ugostiti „mlade nade“ crnogorskog filma.

„Na Ljetnjoj pozornici Doma kulture upriličićemo i projekciju ispitnih filmova studenata FTV režije FDU 14. avgusta“, zaključio je on.

Korpodukcijskim pozorišnim ostvarenjem „Bez portfelja“, čija je premijera zakazana za 3. avgust, a dan kasnije i repriza, nastavlja se uspješna saradnja „Barskog ljetopisa” sa Gradskim pozorištem Podgorica, kazao je umjetnički direktor podgoričkog teatra Dušan Kovačević. On je istakao da i ove godine „Barski ljetopis” ima kvalitetan repertoar i pozvao nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo kulture i medija, da ga proglase festivalom od nacionalnog značaja. Time bi se i saradnja dvije institucije, smatra Kovačević, podigla na viši nivo.

Stevan Koprivica, autor teksta festivalske produkcije, kazao je da je „Bez portfelja“ komad koji ostavlja „gorak ukus soli“, a da uloge tumače Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Simo Trebješanin, Miloš Pejović, Omer Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić.

„Ono što je bitno reći je da je ovaj tekst prvobitno planiran kao reinterpetracija Nušićeve „Ministarke“, a onda smo Mićunović, Dušan i ja, došli do konstatacije da je nešto što je pisano za početak 20. vijeka nije nešto što bi nam bila opcija. Uzeli smo taj glavni motiv, ženu koja sticajem okolnosti postaje „vlast“ a sve ostalo je bilo pitanje nekih naših savremenih društvenih okolnosti, a da pritom ne zapostavimo nešto što se zove današnji trenutak u ovoj zemlji, koji nije nimalo simpatičan. Ovaj tekst spada u nešto štoDušan Kovačević, zove tužnom komedijom, i to je glavna odrednica, a sve ostale stvari koje će proizići iz rediteljskog rukopisa je nešto što je krajnji domet ovoga teksta“, kazao je Koprivica.

Festival Barski ljetopis realizuje se u organizaciji Kulturnog centra Bar, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Filmskim centrom, Crnogorskom kinotekom, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja i medijskim sponozorima.