Za barske školarce u martu predstava Teatra mladih “Crvenkapa”

Prvog marta će u Dvorcu kralja Nikole, u dva termina, u 10:30h i u 12:30h biti izvedena predstava za djecu “Crvenkapa”, koju će u okviru saradnje Ljetopisa sa barskim osnovnim školama, gledati djeca uzrasta od 5 ili više godina. Ovaj lutkarski komad Teatar mladih osmislio je po tekstu poznatog dramskog pisca i scenariste Igora Bojovića.

Teatar mladih Podgorica
Autor: Igor Bojović
“Crvenkapa”

Umjetnički saradnik: Branko Ilić
Scenska produkcija: Nikola Krstić
Lutke/scenografija/kostim: Natalija Gočeva
Muzika: Olivera Dakić
Ilustracije i dizajn: Aleksandra Sanja Jevtović
Izrada lutaka: Atelje NATFA, Sofija, Bugarska
Izrada scenografije: Duško Gogić
Izrada kostima: Mira Perišić

Trajanje: 45 minuta 
Uzrast: 5+

Igraju: Katarina Krek, Branka Femić

„Crvenkapa“ je lutkarska predstava nastala na osnovu bajke o Crvenkapi i zlom vuku.
Bajke su važne u odrastanju djece, tim prije što je njihov prvi susret sa literaturom upravo kroz bajke. Kroz njih djeca uče o svijetu u kom odrastaju. Zato je kreativni tim „Teatra mladih“ smatrao da je priča o dobroj i naivnoj djevojčici i zlom vuku odličan sadržaj za predstavu koja će djecu uvesti u pozorište i upoznati ih sa njim. Duhovita i poučna, ova predstava je već zadobila simpatije publike u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Budvi…

O autoru

Igor Bojović je dramski pisac, dramaturg i scenarista. Rođen je 1969. godine u Nikšiću. Dramaturgiju je završio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kao student generacije. Pohađao je Internacionalnu školu dramaturgije, pri Kraljevskom dvorskom pozorištu u Londonu. Dugogodišnji je upravnik Pozorišta lutaka „Pinokio“, u Zemunu, a bio je i direktor drame i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.
Autor je velikog broja dramskih tekstova, ali prije svega važi za jednog od najplodnijih i najistaknutijih dramskih pisaca za djecu na našim prostorima. Drame su mu izvođene na skoro svim scenama u Srbiji i prevedene na francuski, bugarski, makedonski, italijanski, engleski, ruski i turski jezik. Dobitnik je Sterijine nagrade za dramske tekstove „Mačor u čizmama“ (Pozorište „Boško Buha“, Beograd, 1995) i „Izvanjac“ (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica, 1996).
Dramski tekst za djecu „Crvenkapa“ uvršten je u školski program za četvrti razred osnovne škole (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005), dok su dramski tekstovi „Izvanjac“ i „Ženidba kralja Vukašina“ dio obavezne lektire za osmi i deveti razred u Crnoj Gori. „Zmajevu nagradu“ za ukupan doprinos dramskom stvaralaštvu za djecu dobio je 2004. godine. Dugogodišnji je predsjednik srpskog ogranka UNIMA, najznačajnije svjetske lutkarske organizacije. Od 1998. do 2012. godine bio je upravnik Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Zemunu; od 2012. do 2014. umjetnički direktor, a od 2014. do danas ponovo obavlja funkciju direktora.