Večernja scena – omaž kulturi i umjetnosti

Večernja scena tridesetog Barskog ljetopisa, prije svega, svojim konceptom omogućuje prisustvo i maksimalnu promociju istaknutih barskih i crnogorskih kulturnih stvaralaca koji se izražavaju unutar tradicionalnih umjetničkih pravaca, s posebnim akcentom na multikulturalnost i multikonfesionalnost Crne Gore, čiji je Bar istaknuti i potvrđeni primjer. Zatim, Velika scena ima za cilj da u Baru okupi najbolje sadržaje i stvaraoce iz regiona i inostranstva.

Pozorišni segment odvijaće se isključivo na sceni u Starom Baru, a u slučaju kiše, u sali Doma kulture. On programski teži da se obrati realnim interesima svoje publike, što nipošto ne znači pristajanje na komercijalizaciju, naprotiv, Festival u svakoj selekciji čini napor da te interese tretira kroz ozbiljne i estetski vrijedne umjetničke projekte. Iza izbora svake gostujuće predstave stoje konkretne i stručno obrazložene estetske namjere i ciljevi, koji su dostupni javnosti. Rukovodeći se gorenavedenim principima, osim dvije  sopstvene produkcije, pozorišni program sastoji se od devet produkcija profesionalnih i renomiranih pozorišnih subjekata iz regiona, i tri predstave profesionalnih i afirmisanih pozorišta i festivala iz Crne Gore. Selektorka pozorišnog programa je teatrološkinja i pozorišna kritičarka Maja Mrđenović.

Selektorka literarnog programa Mila Čordašević opredijelila se za promocije najnovijih izdanja raznolike žanrovske forme domaćih autora iz Bara i Crne Gore, gostovanja poznatih pisaca iz regiona koji su svojim djelima obilježili prošlu godinu, kao i jednog književnika internacionalnog formata. Prilikom izbora učesnika, vodila je računa da budu zastupljeni autori različitih poetika u domenu beletristike i predstavnici stručne literature, kako već afirmisani stvaraoci, tako i pisci čija su djela zapažena na literarnoj sceni. Literarni program odvija se na platou ispred Dvorca, a u slučaju kiše, u dvorskoj sali.

Likovni program selektor Milun Lutovac koncipirao je kao krug tradicionalnog, modernog i savremenog - crnogorskog i međunarodnog likovnog izraza u čijem se jezgru nalazi izviiskra Njegoševog djela – misao o čovjeku bačenom "na burnu brežinu". Fokus je na velikim imenima crnogorske likovne scene, uz  osvrt na kauzalnost njihovih poetika sa djelom Petra II Petrovića Njegoša. Riječ je o tri, tematskom linijom povezane izložbe (događaja) i o jednoj promociji knjige.  Poseban akcenat likovnog dijela programa Ljetopisa je, kako na  dvije izložbe međunarodnog karaktera, tako i na originalnim stvaralačkim izrazima mladih umjetnika (četiri izložbe) o kojima se tek očekuje prava riječ i slovo kritike.

Selektor muzičkog programa Vladimir Domazetović je ugovorio osamnaest koncerata klasične muzike sa renomiranim stvaraocima iz zemlje, regiona i inostranstva. Koncerti se održavaju u sali Dvorca Kralja Nikole i na sceni u Starom Baru.