Veče solo pjesama Aleksandre Vojvodić Jovović održano na Ljetopisu

U nedjelju, 31. jula, na punom platou ispred Dvorca kralja Nikole, u okviru muzičkog segmenta 35. Ljetopisa, održan je koncert Aleksandre Vojvodić Jovović, poznate crnogorske sopranistkinje.

Veče zamišljeno kao muzičko-poetski performans, uz solo pjevanje Vojvodić Jovović, upotpunili su Darja Samofalova, pijanistkinja, glumica Andrijana Simović koja je čitala djelove određenih repertoarskih numera i hor “Antivari Musica”, pod dirigentskom palicom mr Mira Kruščića koji su nastupili kao gosti iznenađenja.

Spoj muzike i poezije, prema riječima Vojvodić Jovović, osmišljen je sa ciljem da ljudi sa pažnjom i punim uživanjem mogu ispratiti njeno izvođenje kompozicija.

„Inače je sama opera sastavljena iz teksta i muzike. Ja sam ovoga puta angažovala našu divnu glumicu Andrijanu Simović da pročita tekst pjesama koje ja pjevam, jer dešavalo mi se da publika ne zna zbog operskog pjevanja šta ja to u stvari govorim. Vrlo mi je bilo bitno da ona par pjesama pročita na svoj način i time doprinese boljem razumijevanju, što je na kraju, čini mi se. bilo lijepo i korisno”, katala je ona.

Ne krijući zadovoljstvo nastupom na Ljetopisu, sopranistkinja je istakla kako se pred barskom publikom uvijek osjeća prijatno.

„Jako dugo već nastupam na Barskom ljetopisu. Već na 2. izdanju festivala sam imala svoj koncert i uvijek volim da se vraćam tu. Kada nastupam u Baru većinom nastupam pred svojim prijateljima, porodicom, kolegama i učenicima i u tim trenucima pjevam iz duše. Kada nastupam negdje vani, uvijek sam bila dobro prihvaćena i lijepo tretirana. Čak i u trenucima kada bih pogriješila nešto, bili su i dalje vrlo korektni prema meni. U suštini prijatno mi je gdje god da nastupam, jer se uvijek osjećam dobrodošlo”, kazala je ona.

Mr Aleksandra Vojvodić Jovović je rođena u Baru. Muzičku akademiju – teoretski odsjek završila je na Cetinju , nakon čega se upisuje na Muzičku akademiju u Sarajevu, odsjek solo pjevanja u klasi primadone prof. Radmile Bakočević. Magistrirala je solo pjevanje 2013. u klasi mr Aleksandre Ristić.

Iza sebe ima veliki broj nastupa i solističkih koncerata u Crnoj Gori i inostranstvu. Sarađivala je sa poznatim ansamblima, dirigentima i operskim pjevačima. Snimila je I CD pod nazivom Korijeni, sa crnogorskim pjesmama obrađenim u new age stilu. Sa kolegom Aleksandrom Basarabom je uradila obrade crnogorskih pjesama za glas i klavir, a povodom 10 godina od obnove Nezavisnosti snimila je pjesmu i spot Iskra vječnog plamena.

Kao profesorica solo pjevanja, Vojvodić Jovović ističe da u Crnoj Gori postoji stabilna budućnost za ovu vrstu umjetnosti.

„Crna Gora ima ustanove koje održavaju tu stabilnost kao što su Akademija i Simfonijski orkestar i ima publiku koja je potrebna za održavanje određenog standarda. Sa druge strane, mora se pomenuti da je Crna Gora jedina država u regionu koja nema Opersku kuću i da je to velika žalost za našu državu. Uspostavljanjem Opere u Crnoj Gori, stvorile bi se nove prilike za brojne druge talente u našoj državi”, zaključila je ona.