Veče sa Natašom Borović, Nemanjom Bečanovićem i Andrijom Lekićem u Gvardiji

Javno čitanje sa Baranima ove nedjelje održaće se u lokalu Gvardija, na Šetalištu kralja Nikole sa početkom u 22:30h. Gosti ovog segmenta Pratećeg programa biće Nataša Borović, profesorica srpske književnosti i jezika, Nemanja Bečanović, reditelj  i Andrija Lekić, marketing stručnjak i fotograf.

Nemanja Bečanović je rođen 1977. godine u Baru. Diplomirao na specijalističkim studijama Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Univerzitet Crne Gore. Reditelj je i montažer dugometražnog igranog filma ”Posljednje poglavlje” (2011) koji je prikazivan na važnijim regionalnim i evropskim festivalima. Predaje na Fakultetu za kulturu i turizam na Univerzitetu Donja Gorica. Radio je u svojstvu reditelja, montažera, kompozitora i urednika emisije na televizijskim stanicama RTCG i Vijesti, ali i na dokumentarcima, dokumentarnim serijalima, dugometražnim i kratkim igranim filmovima nezavisne produkcije. Producent je produkcijske kuće ”VHS Production”. Pisao je kritike za Pobjedu, Vijesti i Monitor. Rukovodilac arhiva je u Crnogorskoj kinoteci.

 

Nataša Borović je rođena u Baru, 1976. godine, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Studije je pohađala na Filosofskom fakultetu, na smjeru Srpska književnost i jezik, u Novom Sadu. Od 2001. godine radi u oblasti obrazovanja kao nastavnica i kao bibliotekarka. Zaposlena je u OŠ ,,Blažo Jokov Orlandić”, u Baru. Od 2007. godine je saradnica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, kao koautorka Čitanke i Dnevnika čitanja za četvrti i za peti razred devetogodišnje osnovne škole. Tokom 2013, 2014. i 2015. godine Savjet Evrope ju je angažovao kao stručnu konsultantkinju za Crnu Goru u projektu ,,Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju”. Bila je uključena i u druge projekte u oblasti inkluzivnog obrazovanja. Jedan od takvih je i „Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju” (Govorimo o mogućnostima), koji je realizovalo Ministarstvo prosvjete uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori. Priredila je (izbor bajki i predgovor) knjigu Grozdane Olujić, „Bajke za pamćenje” (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, 2012). Autorka je više radova iz oblasti obrazovanja i bibliotekarstva. Od 2004. godine je uključena u aktivnosti pokreta osoba sa invaliditetom, a od 2013. godine je predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore.

 

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Baru. Nakon završetka studija Marketinga u Beogradu seli se na neko vrijeme u Pariz i putuje po Evropi. Kasnije odlazi u London gdje završava Fotografiju na Kensington and Chelsea koledžu i pohađa mnoge radionice fotografije i asistira nekim od vodećih fotografa u Engleskoj. Poslije 6 godina u Engleskoj, vraća se u Pariz gdje sarađuje sa Francuskim Kulturnim Centrom i kasnije kao njihov gost izlaže i boravi u Japanu. Trenutno živi i radi u Beogradu.