Varljivo sunce (Utomlёnnыe solncem) Nikite Mihalkova u zatvorenoj sali Doma kulture u nedjelju, 21. jula

U okviru filmskog programa „Ljetopisa“ u nedjelju, 21. jula biće prikazano ostvarenje koje se smatra najvišim dometom talenta Nikite Mihalkova, film Varljivo sunce iz 1994. godine, koji obrađuje napetu atmosferu za vrijeme Staljinovih čistki.

Ova projekcija, zbog repriznog igranja predstave “Don Kihot” koje se održava na Ljetnjoj pozornici, biće u zatvorenoj sali barskog Doma kulture, sa početkom u 22:30h. 

 

Varljivo sunce (Utomlёnnыe solncem)

režija: Nikita Mihalkov

Uloge: Nikita Mihalkov, Ingeborga Dapkunaite i Oleg Menshikov

Varljivo sunce (Utomlёnnыe solncem) je film iz 1994.godine koji obrađuje napetu atmosferu za vrijeme Staljinovih čistki. Sergej Kotov je ostareli pukovnik sovjetske crvene armije koga u njegovom rodnom mjestu posjećuje agent političke policije.

Ovaj film predstavlja najviši domet talenta Nikite Mihalkova. To je prepoznao i žiri Festivala u Kanu na kojem je film osvojio Grand-Prix, kao i Američka filmska akademija koja mu je dodijelila nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film. Britanski dramaturg Peter Flannery je po motivima „Varljivog sunca“ napisao pozorišni komad koji je 2009. premijerno izveden u Londonu.