Uz studentske filmove ostajemo mladi

U razvoju svakog umjetnika- slikara, književnika, muzičara, glumca, reditelja ključan je prvi rad, pa je to glavni razlog zašto je prvo veče filmskog segmenta Barskog ljetopisa posvećeno studentskim filmovima. Filmski stvaralac stasava snimajući studentske filmove, oni po pravilu nemaju komercijalne projekcije, nego su isključivo vezani za festivale. Zato su ljuditelji sedme umjetnosti imali jedinstvenu priliku da na Barskom ljetopisu uživaju u njima. Tako su sinoć na Trgu Vladimira i Kosare prikazana najbolja ostvarenja nastala na FDU u posljednjih nekoliko godina- „Pomoz Bog“, „Bars, Walls“, „Vremenska kapsula“, „Velika dostignuća“ i „Praskozorje“.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Edin Jašarović pohvalio se saradnjom sa Filmskim centrom Crne Gore jer su ove dvije ustanove potpisale ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Osnovan je Fond za studentske filmove iz kojeg se finansiraju filmski projekti studenata. Jašarović je objasnio da je ovo stepenica više kada je u pitanju podrška mladima da stvaraju, jer su finansijska sredstva jako važna.

“Ova saradnja je jedan od pozitivnih primjera kako se može ulagati u studente i ohrabriti ih da se upišu na FDU”, smatra Jašarović.

Profesor režije na FDU Nikola Vukčević podsjetio je publiku da istaknutkih Barana na fakultetu ima od prve klase studenata.

Budući da je režija praktična i društvena grana stvaralaštva on se osvrnuo i na to kako je protekla nastava u doba korone.

“Samo dva časa sam održao online i to kada sam ja bio bolestan od korone. Pored toga, sve je teklo regularno i dekan nam je obezbijednio uslove i propusnice za rad koje su nam bile potrebne”, rekao je Vukčević.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Istakao je da je studentski film jedan poseban žanr i da se svake godine izrodi mnogo novih ideja za filmove, kvalitetnih i originalnih.

“Uz te filmove i nove generacije, i mi ostajemo mladi”, napomenuo je Vukčević.

Čar studentskih filmova po riječima profesora režije Dušana Kasalice je u tome što na njima svi studenti, maltene, rade zajendo.

“Svi sarađuju, mnogo njih ima priliku da se oproba i u režiranju i u glumi i scenografiji na različitim fimskim projektima”, objasnio je Kasalica i dodao da zajedno prevazilaze i probleme na koje naiđu jer su kolegijalni.

Predstavnici FDU-a zahvalili su se na prilici da se fimovi njihovih studenata prikažu na festivalu kakav je Barski ljetopis i kazali da im je to posebno zadovoljstvo.

Promocija knjige „Kastigulja“ Jasenke Lalović najavljena je u sklopu književnog programa i održaće se večeras od 21 sat ispred Dvorca kralja Nikole. Roman predstavlja treći dio trilogije “Brda od pelina” koju sem “Kastigulje” čine dosad objavljeni romani: “S one bande moje gore” i “S ove bande moje gore”.

Jasenkin roman “Kastigulja” je priča o jednom vremenu i jednom prostoru i ženi u tom krugu.