U prodaji su karte za predstavu „Jami distrikt” u režiji Kokana Mladenovića

Od ponedjeljka, 22. oktobra mogu se kupiti karte za prvu predstavu ovogodišnje Zimske scene „Barskog ljetopisa“ – „Jami distrikt“ čije je igranje zakazano za 29. oktobar u sali Doma kulture sa početkom u 20h.

Karte će, po cijeni od 5 eura, biti u prodaji svakog dana u periodu od 17h do 20h u Dvorcu kralja Nikole dok se na dan igranja predstave, u istom terminu, mogu kupiti na biletarnici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“.

Ulaznice je moguće rezervisati pozivom na broj 068/278-760.

 

 

Režija: Kokan Mladenović
Izvedbeni tekst: Milena Bogavac
Originalna muzika: Marko Grubić
Muziku uživo izvodi grupa Vrooom
Kostim: Ivana Nestorović
Narator: Nemanja Dragaš

Uloge: Isidora Simijonović, Nina Nešković, Vanja Nenadić i Danica Grubački

O predstavi:

„Jami distrikt“ je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu 21. vijeka.

Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije.

Ko je prvi počeo? Dokazaće se!

Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno iz majmuna, dobija nagradnu vožnju u luna-parku istorije. Uključite se! U Jami distriktu ima mjesta za sve!

Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek?

Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Šta će smijeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

Do kraja 21. vijeka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svijest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju vjeruju? Da li ćemo u 22. vijek ući u cipelama iz 19. vijeka? I da li nas žuljaju te razgažene cipele? One odavno nisu lijepe. A da li su udobne?

„Jami distrikt“ je predstava koja se, u formi lažnog dokumentarca, bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu nastalom iz istih apsurda koji su uzrokovali i prethodni. Danas te iste sile iracionalnosti djeluju na širem području Evrope, a sličnosti sa sudbinom Jugoslavije su zabrinjavajuće i zastrašujuće.

U selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje zemljine kore, specijalnim kamerama sa infra-crvenim i rendgenskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovječanstva. Otkriće je značajno jer pomjera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Ovo revolucionarno otkriće je od značaja za čitavo čovječanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena nalazi na teritoriji sve tri države. Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svjetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena… a broj žrtava veći od 150.000.

Tada nastupa mir i trajno rješenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim protektoratom, a transnacionalne kompanije ulažu novac u to da se na prostoru Jamene otvori najveći naučno-zabavni park na svijetu. Svi preživjeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao: u ovom parku, oni će za turiste glumiti drevne Jamence. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plate, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala.

Priča pokazuje koliko su nacionalne podjele besmislene u 21. vijeku – kada, usljed galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svijetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovječanstva posjeduje 46% svjetskog bogatstva. Ideja o naciji plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video-rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe „Vrooom“. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvjerljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Riječ reditelja:

Da li smo postali majmuni dokazujući da nismo postali od istog majmuna? Da li će nas budući rat zbog praistorije dovesti do kraja istorije? Da li su korporacije progutale nacije dok smo mi iskopavali četnike, ustaše i domobrane u luna-parku istorije?
„Jami distrikt“ – jedinstvena prilika da se nasmijete majmunima za koje niste glasali.

Kokan Mladenović