“Sveti i prokleti” Obrada Nenezića odigrani šesti put pred barskom publikom

 Predstava „Sveti i prokleti“, autorski projekat dramskog pisca Obrada Nenezića, odigrana je sinoć šesti put pred barskom publikom. Nakon godinu dana od premijere na pozornici u Starom Baru, sinoć se opet u okviru Ljetopisa pozorišna publika mogla podsjetiti priče o Vladimiru i Kosari, koja je suštinski vezana upravo za ovaj prostor.

Ova drama u stihovima napisana je i izvedena povodom velikog jubileja koji je obilježen prošle godine – 1000 godina državnosti i ujedno stradanja i smrti kneza Vladimira. Uloge u njoj tumače: Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović. Jovan Dabović koji je tumačio ulogu kneza Vladimira, osvrnuo se nakon godinu dana igranja na ulogu koja je otjelotvorenje jedne posve drugačije dimenzije razmišljanja i etičkog koda, sa kojim mu se, kako je kazao, nije bilo teško poistovjetiti uprkos jazu koja postoji između vrijednosti novog i toga doba.

„Suština je da se uvijek lako poistovjetiti sa dobrim, ali teško ga je realizovati. Današnje vrijeme je drastično drugačije u odnosu na ono i ne može se porediti ni mjeriti ni sa čim, ni u kojem segmentu. Ali, postoji nešto ljudsko što bi trebalo da opstane u svima nama, a što nažalost, u većini slučajeva ne postoji“, istakao je Dabović.

Dijana Marojević, koja je bila zadužena za scenski govor u komadu, prokomentarisala je u vezi sa Nenezićevim stihovima da se u njima čuju „odjeci Šekspira, Laze Kostića, Đure Jakšića…osluškuju romantičarski duh koji se vinuo u nedostižne visine da od tamo, negde daleko iznad svega ovozemaljskog, donese na zemlju po koji odsjaj onog beskrajnog i večnog“. Vjerovatno se i u tome može naći uzrok činjenici da je ova predstava gdje god se igra, na isti način prihvaćena.

„Poslije dvadeset  jednog  izvođenja, od koga prije ovog, pet u Baru, utisci su dobri. Ono što je najbolje u svemu tome je da publika jednako dobro reaguje i u regionu, i na sjeveru i na jugu. Znamo da je knez Vladimir zaštitnik grada Bara, ali tu priču koja je, čini mi se, jedna od najzastupljenijih u južnoslovenskoj književnosti, prepoznaju svuda i jednako je vole bez obzira na konfesionalne i etničke razlike, svuda je doživljavaju isto jer je to priča koja se desila prije svih naših podjela“, kazao je Nenezić.

Autentičnu kostimografiju za ovu predstavu radila je istoričarka umjetnosti i modna dizajnerka, Anastazija Miranović, dok je za scenografiju bio zadužen Darko Musić. „Sveti i prokleti“ je jedna od tri predstave koje ne ulaze u takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Barskog ljetopisa. Taj, takmičarski dio programa biće nastavljen u četvrtak 03. avgusta, kada će od 21:30h na sceni u Starom Baru biti igrana predstava beogradskog teatra i opere Madlenianum – „Lolita“ koju je režirala Jovana Tomić.