Svaki je čovjek skrovište bića

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Izložba “Skrovišta bića” crnogorskog slikara Dragana Karadžića otvorena je sinoć u sklopu likovnog programa Barskog ljetopisa. Postavku radova čini 69 slika, a njima je popunjen kompletan izložbeni prostor- Dvorac kralja Nikole i Galerija “Velimir A Leković”.

“Ova obala narednih 21 dan će biti u znaku našeg velikog slikara, akademika Dragana Kradažića. Razmišljali smo kako da naslovimo ovu postavku jer smo svi obilježeni vremenom koje je iza nas, koje nas je preispitivalo i zamislilo, zato smatram da nije možda bilo bolje postavke nakon svih tih ličnih i kolektivnih iskušenja od ‘Skrovišta bića’ Dragana Karadžića. To kažem jer smatram da u ovim njegovim djelima koja su izložena na Barskom ljetopisu imamo nešto što je ljekovito i što je potrebno svima nama da se vratimo sebi, nekom istinitom svijetu. Živimo u svijetu krojeva, prognoza, brzina, statistika, da ne pominjem tamne strane, a ova izložba nas vraća na istinu. A ta istina se nalazi u dnu naše duše, to je direktan kontakt sa samim sobom i prirodom koja utiče na našu ličnost”, kazao je na otvaranju selektor likovnog programa Barskog ljetopisa Milun Lutovac.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Kako je istakao, naslov izložbe ima neobičnu konotaciju.

“Svaki je čovjek skroviše nekog velikog bića. Kako to biće posmatra ta svoja skrovišta, koliko ima dijaloga, iskušenja, koliko u svima nama pronalazi utočište, možda i isprovociran prostorom koji mi nosimo, je pitanje za biće. Ovdje ne moramo da se ograničavamo samo na ljudski rod. Dragan Karadžić kao da ima neki veliki plan i on njime pokriva prostor koji stvara. U svim tim nekim podnebljima koje pokušava da predstavi na svojim platnima osjeća taj puls tog prostora. Oni koji se razumiju u likovnu umjetnost, mogu da osjete da on ima direktan kontakt sa svim tim nekim pozicijama koje pokušava da prebaci  na platno, a u tome je magija slikarstva”, istakao je Lutovac.

Predstavom „Don Kihot”, u režiji uglednog reditelja Andraša Urbana koja će biti odigrana večeras započeće na Barskom ljetopisu pozorišni segment. U pitanju je koprodukcija Gradskog pozorišta iz Podgorice i Barskog ljetopisa, a premijera iste bila je 2019. godine na ovom festivalu. Ovo ostvarenje rađeno je po motivima Servantesovog romana, a dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović.

U Urbanovom rediteljskom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena – sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. Predstava se, između ostalog, tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Sanja Popadić, Jelena Simić, Branka Stanić i Anđelija Rondović.

Scenografiju predstave potpisuje Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.

Predstava će biti igrana od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici po cijeni od pet eura. U slučaju kiše biće odigrana u sali Doma kulture.