Srđan Leković i Slavica Milošević

Srđan Leković je jedan od najdarovitijih barskih pjesnika mlađe generacije. Rođen je u Beogradu (opština Savski Venac) 1970. godine. Osnovnu školu završio je u Sokobanji, srednju u Baru, dok je diplomirao u Kotoru, na Pomorskom fakultetu. Živi i radi u Baru.

Na književnoj sceni pojavio se veoma mlad.  Prve stihove objavio je 1996. godine u zborniku Izgleda da će jugo, u izdanju Udruženja književnika Bara Ars Antibari. Već naredne godine bio je jedan od pobjednika konkursa mladih poeta bivše Jugoslavije (Pančevo 1987/88), te su mu stihovi štampani u zborniku pokrovitelja konkursa. Prvu samostalnu zbirku poezije Kad je reč o tebi objavio je 2005. godine, a dvije godine kasnije i drugu pod naslovom Svitac. Godine 2015. izdata mu je i treća zbirka Sveimen, a najnovija, naslovljena Reč i tišina ove godine.

Svojim poetskim ostvarenjima ističe se kao neobičan i nesvakidašnji autor stihova u kojima dominira ljubavna poezija. Njegov pjesnički izraz okarakterisan je kao efektan i originalan, a sam autor kao osvježenje u savremenom književnom svijetu.

Književno veče na Barskom ljetopisu: Reč i tišina (zbirka poezije)

 

Slavica Milošević je crnogorska poetesa, esejistkinja i novinarka. Rođena je 14.08.1992. na Cetinju. Osnovnu školu završila je u Baru, gimnaziju u Beogradu, a potom je upisala psihologiju na stipendijskom programu čuvenog engleskog City College University of Sheffield u Solunu. Nakon kratke pauze u studiranju i višemjesečnog boravka u Izraelu, gdje je u Tel Avivu pohađala školu za učenje hebrejskog jezika, počela je da piše, odnosno bloguje za prestižne izraelske listove: Jerusalem Post i Times of Israel. Za njih i sada piše. Nastavila je studije psihologije u Novom Sadu, gdje trenutno živi.

Na planu literature ističe se kao autorka osobenog intelekta i lirskog senzibiliteta, koja snagom svog talenta i svježinom misli pripada talasu nove literature. Prvi esej joj je objavljen u knjizi Cetinju s ljubavlju još dok je bila u osnovnoj školi.

Objavila je tri knjige do sada: Cirkuzant idealista i budala (refleksivna lirika u esejističkoj formi), Neka me uteši nebo (poezija u prozi, esejistika) i Sve je rečeno Ameli (zbirka misaono-refleksivne poezije u formi mikroeseja). Uskoro joj izlazi i četvrta knjiga na engleskom jeziku, koja je zapravo rezime sve tri već publikovane na maternjem jeziku. Trenutno piše i dramu naslovljenu Ti, ja i Prever.

Književno veče na Barskom ljetopisu: Sve je rečeno Ameli (zbirka  poezije u formi mikroeseja)

Moderator: Jovanka Matunović Ljubenko