“Slučaj svjetlucave olovke” (6+) prva predstava za djecu na Ljetopisu

U utorak, 27.06. na Ljetnjoj pozornici (Topolica) sa početkom u 20:30h biće odigrana prva predstava za djecu u okviru Pratećeg programa Ljetopisa. To će biti predstava Dramskog edukativnog studija “Scena” iz Bara – Slučaj svjetlucave olovke, koju su režirale Kristina Obradović i Vesna Vujošević Labović. Komad je namijenjen djeci starijoj od šest godina. Ulaz je slobodan.

 

 

O predstavi:

Slučaj svjetlucave olovke priča je o borbi za prave vrijednosti. Radnja započinje tako što opterećena mnogobrojnim obavezama, djevojčica Saša namjerno iscenira nestanak svjetlucave olovke koja predstavlja važan dio porodičnog nasljedstva. Tradicionalno, svaki član porodice koji je talentovan za pisanje dobija olovku koja svjetluca samo u rukama onih koji zbilja jesu talentovani. Za Sašu je olovka u početku bila velika privilegija da bi kasnije postala samo jedna u nizu obaveza koju su joj nametnuli roditelji. Zaokupljeni egzistencijalnim pitanjima, svakodnevnim obavezama i manjkom vremena i za bezbrižna porodična druženja, mama i tata se pretvaraju u „inspektore“, koji se međusobno propituju i optužuju, a istovremeno Sašu stavljaju u isti „lonac“…No, da ne otkrivamo sve. Kakve će zgode i nezgode na sceni izazvati ovaj neobični slučaj, vidjećete sjutra na Ljetnjoj pozorinici od 20:30h.

Ova predstava je na 10. Festivalu dječijeg teatra Crne Gore – Bar, osvojila čak 9 nagrada u kategoriji samostalnih dramskih studija: 3 za najbolju žensku ulogu, 2 za najbolju mušku, nagradu za scenografiju, kostim, zatim najbolju režiju i predstavu u cjelini.

Uloge  tumače:

Anastasija Knežević – djevojčica Saša
Irina Savić – Nikoleta (Ninočka)
Danilo Nikitin – Konstantin (Kostja)
Isidora Radunović – baka Vida
Jug Andonovski – đed Rade
Radmila Škuletić – Tara (kćerka koja voli da pleše)
Elena Tomanović – Mara (kćerka koja voli da pjeva)
Nađa Čović – komšinica Dara (Tarina i Marina majka)
Aleksandar Šćepanović – direktor
Anastasija Pavlović – sekretarica
Lana Marković – inspektorka