Slovenačka predstava „Mrtvac dolazi po dragu“ na Ljetopisu (titlovana)

Slovenačka predstava „Mrtvac dolazi po dragu“, u režiji Jerneja Lorencija, a koprodukciji Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj biće odigrana u petak, 07. jula na sceni u Starom Baru od 21:30h. U predstavi nastaloj po djelu Svetlane Makarovič, igraju: Ana Urbanc, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak i Ciril Roblek. Predstava je titlovana.

Drama „Mrtvac dolazi po dragu vodi porijeklo iz istoimene narodne pjesme, kao i iz Prešernove obrade Burgerove „Lenore“. Autorka je obradila temu na šokantan i na drugačiji način, osvijetlivši je iz drugih uglova. Tako kroz šizofreniju uvodi dvije junakinje, dvije Micke, koje se bore za prevlast odnosno opstanak. Uz njih je tu još i Sveti Tadej, putnik, vidovnjak, onaj kome se ispovijedaju grijesi. I još dvije majke. Mickina i Mlinarjeva. Nijedna ni druga nije pobjegla oštrom peru Makarovičeve. Kako kritika kaže – “Predstava Svetlane Makarovič je u Lorencijevoj percepciji još uvijek poetična i konfliktna, ledena i radikalna, puna zamki i anegdota. Ni za trenutak se ne gubi dramski naboj, a ako se već to i dogodi, tu je muzika, koja napetost drži iznad vode. Nova postavka Mrtvaca je neobična i po interpretaciji. Predstavu ne sačinjava samo precizno posredovanje poetičnog teksta, već zajedno sa muzikom, tempom, pauzama koje su precizno naučene, nalaže i opredjeljuje varijante čovjekovih odluka. Tamo gdje je tekst grub, ružan i opasan, tamo je režija lagana, mekana i jednostavna. A tu je još i muzika, koja nije zvučna kulisa već dramska simfonija za glas i orkestar. Takvoj režiji i takvom posredovanju teksta nije potrebno dodati ili oduzeti ništa više“.

Više o predstavi možete pročitati na: „Mrtvac dolazi po dragu“

Ulaznice za predstavu su u prodaji svakog dana od 10h do 12h i od 17h do 21h, na biletarnicama u Domu kulture (osim u popodnevnom terminu na dan igranja) i u Starom Baru. Cijena ulaznice je 5 eura.