„Sirene za uzbunu“ Nikole Nikolića u završnici književnog programa 33. „Ljetopisa“

Književni program ovogodišnjeg izdanja „Barskog ljetopisa“, u selekciji Miluna Lutovca, biće zaokružen u četvrtak, 24. septembra promocijom poslednjeg romana mladog podgoričkog pisca Nikole Nikolića „Sirene za uzbunu“. Predviđeno je da se promocija, od 21h, održi ispred Dvorca kralja Nikole, s tim što će biti izmještena u veliku salu Doma kulture u slučaju padavina. Moderatorka večeri biće Dragana Erjavšek, novinarka.

 

O djelu: 

Riječ je o djelu koje opisuje period od prije dvije decenije, posljednju, burnu godinu prošlogavijeka, koju su obilježili bombardovanje, vanredno stanje i mnogi drugi lični i kolektivni potresi. Roman je napisan u prvom licu, u vidu naratorove rekonstrkcije perioda adolescencije, stasavanja u okrilju različitih, često sukobljenih istina – vršnjačke, nastavničke, roditeljske, medijske – sve pod pritiskom sirena koje danonoćno oglašavaju opasnost.

Riječ kritike: 

„Glavni junak, ni dijete ni mladić, ostavlja za sobom dane nevinosti i sazrijeva kao plod na dobrom suncu, samo što njegovo sunce nije ni dobro ni blistavo, mada okruglo, više se čuje nego vidi, a pamti se kao prasak bombe, bljesak krstareće rakete ili udar projektila.
Sazrijevanje se dešava po skraćenom postupku kako to biva u ratu ili stanju blizu rata, a ubrzavaju ga sveopšti strah, neizvjesnost i stanje duboke životne ugroženosti. U linearnoj naraciji u kojoj ima flešbekova, u jednom relativno kratkom periodu koji se obrađuje u romanu, data je priča o odrastanju, ljubavi, erotici i smrti, sve u auri straha od bombi. Nikola Nikolić se poduhvatio teškog zadatka da o osjetljivim temama crnogorskog društva piše i to je uradio na visokom spisateljskom i umjetničkom nivou i, nadasve, pošteno, što je čestozlatni presjek za ocjenu pisca“.

Slavica Perović, književnica i lingvistkinja

 

Književnik Vladimir Tabašević ističe kako „Nikola ispisuje jedan od prvh romana generacije koja je carstvo života i carstvo smrti saznavala u isti mah”.

„Roman generacije koja je, krijući se od NATO bombi, po raznim skloništima i udžericama, osluškivala šta im to pubertetom zahvaćeni telo i duša imaju reći. Kad vršnjačka solidarnost osiromaši, a odrasli preurane s infantilnim prognozama mogućih epiloga rata – na sve strane čujemo sirene o koje se ne smemo oglušiti“, istakao je on.

O autoru: 

Nikola Nikolić je rođen u Podgorici 1989. godine. Magistrant je međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, gdje je i diplomirao na temi iz istorije diplomatije. Piše pripovijetke i romane. Godine 2011. objavio je prvu knjigu, roman „Čvor“. Autor je personalnog bloga.