Senad M. Karađuzović – “Petoljetka nedobrog Džejkoba”

Senad M. Karađuzović je crnogorski književnik i novinar. Rođen je 1968. godine u Baru, gdje i danas živi i radi. Član je brojnih udruženja i redakcija: Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja književnika  Art klub u Ulcinju; redakcije književnih novina: Mostovi  (Pljevlja),  Lemba  (Ulcinj),  Kod  (Podgorica),  Osvitglas Muslimana Crne Gore (Podgorica). Saradnik je strane za kulturu nedeljnika Koha Yavore (Podgorica). Osnivač je i glavni urednik novina za kulturu Ars poetica-press (Bar).

Na književnu scenu stupio je 1986, kada počinje da objavljuje pjesme, pripovijetke i eseje u brojnim književnim listovima i časopisima zemalja u okruženju. Prevođen je na albanski, bugarski, makedonski, engleski, turski i romski jezik, a radovi su mu publikovani u mnogim zbornicima i antologijama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Objavio je samostalne naslove: Delirium poeticum (zbirka pjesama, 1994), Mit o paralelnim elipsama (apokaliptična prozodija, 1994), Priče iz 1002 noći (zbirka pripovjedaka, 1996), Vrt divljih trešanja (zbirka pjesama, 1996), Karađoz reis – 1571. (knjiga geneze), Šekspir & co Bar (2003), Sedamnaest izbrisanih tragova (poema, 2005), Evelyn i rasprodate pjesme (zbirka pjesama, 2006), Očevi umiru dvaput (roman o oceubistvu, 2011), Orijent express (roman, 2012) i Vremenski nered (apokaliptička prozodija, 2014).

Najnoviji roman pod naslovom Petoljetka Nedobrog Džejkoba, objavljen ove godine, predstavlja pravo osvježenje na crnogorskoj književnoj sceni, jer je originalan i ne robuje uzorima. Riječ je o romansiranoj pripovijesti koja na moderan način obuhvata nekoliko generacija i njihovih društveno predodređenih sudbina. Za svoj rad dobio je književne nagrade: II nagrada Spasoje Pajo Blagojević za knjigu pjesama Vrt divljih trešanja; II nagrada Spasoje Pajo Blagojević za knjigu Krpljenje ulica; za prvo poglavlje romana  Očevi umiru dvaput dobio je književnu nagradu Srpsko pero 97 (Jagodina) i dr.

Književno veče na Barskom ljetopisu: Petoljetka Nedobrog Džejkoba (roman)

Moderator: Milan Vujović