Sazvučje flaute, gitare i harmonike oduševilo prisutne

Plato ispred Dvorca kralja Nikole, u nedjelju, 24. jula, bio je prostor na kojem je publika Barskog ljetopisa uživala u nesvakidašnjem sazvučju flaute, gitare i harmonike.

Tom prilikom, koncert je održao Variete trio Montenegro koji čine flautitkinja Dijana Orlandić, gitarista Petar Dobričanin i harmonikaš Miroslav Č. Ilić.

Na repertoaru su, između ostalih, bili Anantango, Vivaldijeva Zima, Mađarska rapsodija, Piacolin Libertango, Polka.

Osvrćući se na repertoar, Dijana Orlandić je istakla da su kompozicije birane tako da se, prije svega, dopadaju sastavu dok sviraju i sa idejom da ipak malo odstupe od nekog klasičnog programa.

“Obuhvatili smo neki širok spektar kompozicija, od klasike do modernijih stvari prilagođavajući program nama i našem sastavu koji je, kao trio ovih instrumenata, specifičan sam po sebi. Aranžmane za sve kompozicije smo pripremili sami i približili ih nama”, kazala je Orlandić.

Variete trio Montenegro postoji već tri godine, ali aktivnije nastupa u poslednje vrijeme. Jedini je sastav u Crnoj Gori koji donosi jedinstvo flaute, gitare i harmonike zbog čega su njegovi koncerti posebno zapaženi.

Ideja o zajedničkim nastupima je, prema riječima Orlandić, došla spontano.

„Prethodno smo svirali u varijantama flauta-harmonika i flauta-gitara i onda smo, za potrebe jednog projekta, odlučili da napravimo kombinaciju sva tri instrumenta. Dopalo nam se kako zvuči pa smo nastavili dalje sa tom pričom“, zaključila je Orlandić.