Roman pun obrta i koketiranja sa naučnom fantastikom

Knjiga „Spaljivanje Džošua drveta“ autora Vladimira Vujovića predstavljena je sinoć ispred Dvorca kralja Nikole u okviru Barskog ljetopisa. Finalista nagradnog konkursa za poeziju i prozu Beogradskog festivala poezije i knjige, približio je publici priču svog novog romana.

Moderatorka Dragana Erjavšek istakla je da ga je teško svrstati u žanrovski okvir.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

“Roman svo vrijeme koketira sa naučnom fantastikom, ali toliko diskretno da se u nekim trenucima više realizuje kao tragično porodična priča, kao roman o mladosti, utiscima. Pun je obrta koji se uvijek vraćaju na iste ljude. U širokom luku zaobilazi sve pretpostavljene kalupe u koje bi se zahvaljujući nazivu mogao svrstati. Obiluje i muzikom, a pisan je tako da pokriva dvije generacije konstatno i to dvije generacije koje suštinski misle da se razumiju, a zapravo nije tako”, istakla je Erjavšek.

“Za razliku od prethodnog romana čija je priča bila utemeljena u istorijskoj stvarnosti, pa je zahtijevala određeno iščitavanje literature, sa ovim sam probao da uplovim u prostor žanrovskog – fantastike, a na čitaocima je da prosude da li sam u tome uspio”, kazao je Vujović.

U romanu je dosta naznaka, počev od nekih istorijskih momenata koji se pominju, do grada i mjesta u kojem se ista odvija.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

“U stratu je bila ideja da grad bude izmišljen, da zemlja bude neimenovana, a da čitaocima sa ovih prostora bude vrlo jasno na koji grad liči. Ime Barbar je nastao iz potrebe da se naglasi repetitivsnot koja je vrlo bitan motiv u samom tekstu i nisam na početku, kao ni u tokom pisanja, ali ni nakon što sam završio knjigu bio pretjerano lagan sa imenima. Imena su mi uvijek noćna mora. Sada kada čujem komentare čitalaca, shvatam da su ova rješenja ipak bila i donekle opravdana”, istakao je Vujović.

Ne krije da na njega, kao pisca nijesu uticali drugi pisci, već filmska umjetnost.

“Zanimljiva je tema koliko su pisci danas u stanju da pišu nefilmične knjige i tekstove. Živimo u vrijeme slike i vizuelnog, tako da uticaj filma na naš misaoni proces je toliki, da postavlja pitanja kad čovjek sjedne da piše, može li da scene u proznom tekstu ne vidi kao filmske”, priznaje Vujović.

Već večeras, na istom mjestu u kslopu muzičkog programa Barskog ljetopisa nastupiće Duo Classico. Čine da magistarka violine Dina Desančić i profesor harmonike Safet Drljan.

Duo Classico postoji od 2013. godine, a uspješno, već dugi niz godina, koncertiraju kako u zemlji tako i u inostranstvu. Imali su priliku da nastupe na brojnim festivalima u gradovima naše zemlje, ali i da svoju zemlju predstave na scenama širom svijeta, među kojima su Ankara, Zagred, Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Fetije…

Karakteriše ih jedinstveni, urbani aranžmanski pristup kako klasičnoj tako i popularnoj muzici, zbog čega su među publikom prepoznati kao pravo osvježenje na crnogorskoj umjetničkoj klasičnoj sceni.

Koncert počinje u 21 sat, ulaz je slobodan.