“RiKaTaKa, novi balkanski ritam” na Šetalištu kod kafea “Planet” u četvrtak, 15. avgusta

Performansom “RiKaTaKa, novi balkanski ritam”  u četvrtak, 15. avgusta na Šetalištu kralja Nikole, kod kafea “Planet” biće zaokružen ovogodišnji Prateći program “Ljetopisa” posvećen djeci i mladima. Performans počinje u 21:30h, a ulaz je slobodan. 

 

Alice inWonderBand

„RiKaTaKa, novi balkanski ritam“ (4+)
Tekst i režija: Višnja Obradović

Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production
Kostim: Lutkart

 

Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški

Trajanje: 1h

 

O performansu:

Tradicionalna muzika iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima izvedena kroz spoj tjelesnih perkusija i pjevanja predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, kao i pjesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svijet i kulturu koju dijelimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Kroz ovo muzičko putovanje vodi vas par umjetnika, čiju priču takođe otkrivamo na ovom putu.

Performans „RiKaTaKa, novi balkanski ritam“ je do sada izvođen na brojnim festivalima u Srbiji i Njemačkoj.

 

Alice in WonderBand je nastao 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom dijelu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umjetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu vještinu tjelesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je tijelo ritmički instrument, edukovali su se kod svjetski poznatih tjelesnih perkusionista. Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni. Alice in WonderBand su uspješno nastupali u Srbiji, regionu (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) i inostranstvu (Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Turska).

 

Riječ kritike:

„Zapanjujuća perkusija tijela. Snažno i sa obuzimajućom energijom i strašću, miješaju se tradicionalne balkanske pjesme sa autorskim numerama samih izvođača. Oboje umjetnika je krajnje talentovano i to višestruko.

Vatromet govora tijela počinje čas pucketanjem prstima, čas pljeskanjem dlanom po tijelu, što proizvodi veoma opipljiv zvuk tapšanja. Zatim se zaukava ritam. Iz tog pucketanja, lupkanja i tapšanja, izrodile su se pjesme.“

Ines Wagner, Kulturvision Aktuell

„Brz i intenzivan ritam igre, poziva gledaoca svojim tempom i iskrenošću da se seti snage koju poseduje telo, poziva na jednu vrstu buđenja kroz igru.“

Nataša Gvozdenović, regionalni pozorišni kritičar

O rediteljki:

Višnja Obradović je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine. Edukovala se širom svijeta u oblasti glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte. Igra brojne uloge u svom matičnom pozorištu, radila režije scenskog pokreta za više predstava uz brojna priznanja i nagrade. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu bila je docent na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.