REAGOVANJE NA OBJAVU SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA U NOVOM SADU

Vrlo smo zatečeni objavom uprave Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kojom se oglašava prekid saradnje te kuće sa festivalom Barski ljetopis, a u kojem se navodi da su gostovanja predstava „Tartif“ i „Krvave svadbe“ reditelja Igora Vuka Torbice neprikladno organizovana i da su članovi pozorišta boravili u neadekvatnim uslovima, zbog čega su se osjećali poniženo.

Festival Barski ljetopis koristi smještajne kapacitete barskih hotela za sve svoje goste, a najčešće usluge hotela Sidro, gdje smo ranije – bez ikakvih incidenata – dočekivali i članove Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nažalost, ovoga puta je u hotelu došlo do krađe, ali oštećena osoba nije podnijela prijavu, pa je nadoknada štete ostala stvar dogovora između nje i uprave hotela. Nakon izvjesnog vremena, festivalu su se obratile obje strane zvaničnim žalbama, sa potpuno suprotstavljenim verzijama događaja. Da festival ne bi preuzimao ulogu sudskih organa i zauzimao bilo čiju stranu, hotelu smo proslijedili dopis pozorišta, a pozorištu dopis hotela, u nadi da će međusobno riješiti problem. Uprava pozorišta je, međutim, taj naš gest protumačila kao zauzimanje strane, i to na njihovu štetu, što je upravo ono što smo htjeli da izbjegnemo. Iskreno žalimo zbog toga.

Važno je i da naglasimo da smo, na izričiti pismeni zahtjev Srpskog narodnog pozorišta da ne budu ponovo smješteni u hotelu Sidro, bili primorani da u jeku sezone pronađemo drugi smještaj za tako brojnu ekipu predstave “Krvave svadbe”, i da smo telefonskim putem više puta upozoravali da smo toliko slobodnih soba našli jedino u hotelu lošijeg kvaliteta, što je, prilikom boravka, izazvalo očekivano negodovanje.

Što se tiče optužbi na račun organizacije predstave „Tartif“, sve što je traženo od festivala u tehničkoj „rider“ listi je obezbijeđeno. Nakon dolaska gostiju, utvrđeno je da su neki djelovi scenografije zaboravljeni u Srbiji, pa su zaposleni na festivalu iste nabavili za potrebe predstave. Zato ne razumijemo o kakvim to organizacionim propustima govori uprava pozorišta, niti kada se to direktorka Popović Ivanišević miješala u autorski rad reditelja, sa kojim nije imala bilo kakav direktni kontakt.

Nećemo se baviti odgovorima na tvrdnje da su iznešene klevete na bilo čiji račun, niti komentarisati neistine da ekipi nije obezbijeđena voda i da je bilo ko od organizatora Ljetopisa bio neljubazan. Vjerujemo da o našem tretmanu gostiju mogu posvjedočiti svi oni koji sa nama sarađuju. Naši uslovi jesu skromni, ali uprkos tome nastojimo da uvažimo svakog gosta – makar do trenutka kada na ljubaznost uzvraća ljubaznošću.

Žalimo što uprava Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu ne želi dalju saradnju sa festivalom Barski ljetopis, i što je osjetila potrebu da to objavi i na taj način izazove pažnju medija. Predstavnici festivala neće dalje polemisati sa njima ovim putem.

S poštovanjem,

Organizacioni tim festivala Barski ljetopis