Promocija romana „Maska je imenica ženskog roda“ Ljiljane Bulajić

„Maska je imenica ženskog roda“ naziv je knjige bosanskohercegovačke autorke Ljiljane Bulajić, koja će biti promovisana u nedjelju 30. jula, na platou Dvorca kralja Nikole u 21h. Moderator ove književne večeri, koja je dio Večernje scene Barskog ljetopisa biće novinarka Vesna Šoškić.

Ljiljana Bulajić  je bosanskohercegovačka romansijerka, novinarka i esejistkinja. Rođena je u Zenici 1955. godine. Po zanimanju je diplomirani profesor istorije, koju je završila na Univerzitetu u Sarajevu 1978, dok je pedagogiju  diplomirala 2012. godine  na kopenhaškom Univerzitetu. Od ratne 1993. godine živi u Kopenhagenu i radi na kulturnom osvješćivanju i organizovanju dijaspore, a dio života provodi i u Crnoj Gori u Budvi.

Literarnoj javnosti predstavila se prvi put romanom „Kopenhaške vještice“ 2006. godine, a već naredne 2007. objavila je svoj drugi roman naslovljen „Dobro jutro, gospođo predsednice“. Oba romana se bave ulogom žene u savremenom svijetu. Nakon ovih, slijede romani „Stand by“ i „Freja“, kao i niz priča objavljenih u brojnim časopisima, antologijama i novinama u Njemačkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Roman „Freja“ bio je nominovan za NIN-ovu nagradu ispred novosadske izdavačke kuće Adresa za 2014. godinu. U istoj izdavačkoj kući, ove godine je objavljen i njen najnoviji roman „Maska je imenica ženskog roda“, čija su osnovna tema žena i vlast. Kao stalna dopisnica Kišobrana (Vankuver, Kanada), mjesečnih novina koje su imale ambiciju da budu vodeće glasilo naše dijaspore razbacane po svim kontinentima, pisala je u periodu 2009-2012  tekstove i komentare o različitim fenomenima savremenog života. Tekstove i komentare, sa sličnim aktuelnim sadržajem, trenutno objavljuje u crnogorskom dnevnom listu Vijesti, a u Artu izlaze i tekstovi iz zbirke eseja koji su u pripremi za štampu.