Promocija romana Gorana Pejovića Gule u petak, 18. septembra na platou ispred Dvorca kralja Nikole

Plato ispred Dvorca kralja Nikole, u petak, 18. septembra, biće mjesto na kojem će se voditi književni razgovori. Tom prilikom, svoj književni prvjenac, roman “Let plavog safira”, barskoj publici će predstaviti Goran Pejović Gula, pjevač, kompozitor, tekstopisac i vođe kultne grupe “Katapult”. Moderator ove književne večeri, koja počinje u 21h, biće Milan Vujović, ugledni barski novinar i publicista.

 

O autoru: 

Goran Pejović Gula je pjevač, kompozitor i tekstopisac. Vođa je kultne grupe “Katapult”, sa kojom je do sada snimio deset albuma.

Roman”Let plavog safira” je njegov književni prvijenac.

O djelu: 

Glavni junak ove urbane, opore i povremeno duhovite priče je muzičar Zoran Popović, sa umjetničkim imenom Džoni Kontra, kojeg Gula opisuje kao cinika, egomanijaka, kompleksaša, prljavog jezika, jednosmjernog, bez imalo ljubavi i svjetlosti, rođenog za život u tunelu Sozina. Njegov alter ego je Džoni Polupjesnik, sanjar, nezrelo dijete koje se raduje životu, ljudima, proljeću, sitnicama koje mogu srećom da osvijetle taj mračni tunel. Sve vrijeme u ovom pitkom romanu pisanom svakim damarom Guline pjesničke duše, “ratuju” dva Džonija, s tim da je Džoni Kontra uvijek za korak ispred. Svi su prinuđeni da mu se prilagođavaju, pa i njegovo drugo ja ili da dignu ruke od njega. Radnja romana smještena je u Baru 2000. godine, a Gula je poglavlja vješto povezao svojim stihovima. U knjizi je sedam pjesama, od “Crna Goro” do “Ja moram da živim s tim”.

 

Riječ kritike: 

“Želja da se zaviri u dušu čovjeka koji  je  na svojevrstan način obilježio kulturnu scenu Bara i Crne Gore, sigurna sam da će mnogima biti podsticaj da požele ovo zaista po mnogo čemu drugačije štivo.

Ono u što sam više nego sigurna nikoga ne može ostaviti ravnodušnim”

Jasenka Lalović, književnica