Premijera predstave „Dekameron“ 28. jula

Pozorišna predstava „Dekameron“, koprodukcijsko ostvarenje „Barskog ljetopisa“, Gradskog pozorišta Podgorica i Narodnog pozorišta Niš imaće svoju premijernu izvedbu 28. jula na Ljetnjoj sceni Doma kulture, u 21.30h.

Po dramatizaciji Stevana Koprivice, režiju potpisuje proslavljeni makedonski reditelj Dejan Projkovski.

„Dekameron“ Đovanija Bokača međašnji je kamen evropske književnosti i civilizacije. Ovo raskošno renesansno djelo čiji je osnovni motiv kuga, koja je u trinaestom vijeku harala Evropom, dobija novo viđenje. Eros i Tanatos, pobuna protiv dogmi, anegdotalno i tragično sažimaju se u namjerama ove predstave, a neizbježne su i savremene konotacije. Ponekad nam se učini da, na civilizacijskom planu, trinaesti vijek još uvijek traje.

Bilješka autora predstave „Dekameron“: Kuga hara Evropom, milioni mrtvih, godina je 1348, nema lijeka, nade, utjehe, racionalnog promišljanja. Socijalna izolacija je jedini način preživljavanja. Bokačo u izolaciju smješta grupu mladih ljudi koji će se bolesti i smrti oduprijeti pričanjem priča, uživanju u životu, poklonjenim trenucima sreće u okruženju Apokalipse. Kad je to uradio Bokačo, nema razloga da to ne uradimo i mi u teatarskom sagledavanju „Dekamerona“. A onda da potražimo zajedničke imenitelje ovog vremena i srednjovjekovne Firence. Nevjerovatno je koliko se motiva poklapa, koliko je similarija, koliko je nepotrebno mehanicističko i nasilno prevođenje u prezent. Humorno sagledavanje, ironija i apsurd poetička su sredstva kojima smo pribjegli u cilju odbrane Čovjeka pred Bolešću, Dogmom, Glupošću i manipulativnim ponižavanjima.

Dejan Projkovski

Stevan Koprivica


 

Dramaturške premise – Sašo Dimoski

Scenografija – Valentin Svetozarev

Muzika – Goran Trajkoski

Kostim – Marija Pupučevska

Scenski pokret i koreografija – Tamara Vujošević – Mandić

Asistent reditelja – Branka Knežević

Muzički urednik i korepetitor – Renata Perazić

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Sanja Krstović, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Dušan Kovačević, Maja Vukojević Cvetković, Pavle Popović, Una Lučić, Stefan Vuković, Lara Dragović, Evgenija Stanković, Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Pozorišna predstava „Dekameron“ reprizno će biti izvedena dan kasnije, 29. jula, na istom mjestu i u isto vrijeme.