Premijera predstave “O Miševima i ljudima” i veče posvećeno Stajnbekovom djelu i radu na komadu

Premijera pozorišne produkcije 31. „Barskog ljetopisa“, predstave „O miševima i ljudima“, u režiji Dina Mustafića, zakazana je za 23. jul, u 21.30h u Starom Baru. Reprizna igranja najavljena su za 24. i 25. jul, kao i za 06. avgust. Predstava, rađena po istoimenoj noveli Džona Stajnbeka, koprodukcija je festivala sa Gradskim pozorištem Podgorica. Dramatizaciju i dramaturgiju za nju potpisuje Stela Mišković, dok uloge tumače: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber.

Dan uoči premijere, 22. jula, u okviru književnog programa, na platou ispred „Knjaževe bašte“, sa početkom u 21h, biće održano i književno veče posvećeno Stajnbekovom djelu, ali i pozorišnoj interpretaciji istog, sa ciljem upoznavanja publike sa idejama i estetskim vrijednostima ovog klasičnog djela svjetske književnosti, kao i procesom rada na komadu. Tom prilikom, govoriće reditelj predstave Dino Mustafić i autorka dramatizacije i dramaturgije Stela Mišković. Moderator večeri biće Maja Simović.

„O miševima i ljudima“ govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom. Ipak, naše čitanje stavlja fokus na nit koju je i sam Stajnbek suptilno provukao kroz novelu: progovorićemo o snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drukčije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni dok nas ne ugrizu oštri zubi stvarnosti – dok se ne suočimo sa činjenicom da se ovdje i sada prijateljstvo, humanost i sloboda povlače pred strahom, interesom i taštinom, istakli su organizatori obrazlažući odabir naslova ovogodišnje produkcije.

Scenografiju za komad uradila je Smiljka Šeparović Radonjić, kostime Lina Leković , dok je autorka muzike Tamara Obrovac. Dolazak na premijeru 23. jula je po pozivnicama, dok se za reprizna igranja 24. i 25. jula, kao i 06. avgusta mogu kupiti karte na prodajnom štandu ispred Dvorca svakog dana od 18h do 22h ili rezervisati pozivom na broj 068/278-760.