Prelijep je osjećaj vidjeti zadovoljna lica

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Sopranistkinja Emilija Minić sinoć je ispred Dvorca kralja Nikole publici na Barskom ljetopisu pokazala zašto je jedna od najperspektivnijih crnogorskih operskih pjevačica. Uz klavirsku pratnju Jelene Polović Šiljeg, Minić je sinoć prvi put nastupila u Baru, a publika je čula interesantan repertoar. U predivnom ambijentu Emilija je priredila ugođaj kakav se može doživjeti u Milanu, Njujorku, Londonu ili Parizu.

Posljednjeh mjesec dana, Emilija je imala više koncerata po Crnoj Gori, a ovaj u Baru samo je jedan u nizu. Zato je svaki put  zahtjevan posao sastaviti repertoar.

“Uvijek se trudim da program koji predstavljam bude interesantan, da drži pažnju publike, da ne bude previše komercijalan, a opet da bude prilagođen ambijentu. Zaista sam veoma posvećena kada se radi o sklapanju programa. Nakon jednog, ne tako lakog perioda za sve, a pogotovo za umjetnost, izuzetno mi je drago da sam po prvi put održala koncerte u Herceg Novom i Baru. Svu zahvalnost dugujem divnim organizatorima i selektorima festivala gospodinu Marašu i Kraljeviću koji su mi dali svoje povjerenje”, istakla je nakon koncerta Minić, dodajući da su se na programu našle najljepše melodije ruske, italijanske i španske muzike.

“To su kompozicije koje daju širok spektar emocija i karaktera pa su se našla djela Rahmanjinova, Glinke, Čajkovskog, Obradorsa, De Falje, Tostija….”, ističe ona.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Aplauzi nakon svake kompozicije najbolji su pokazatelj da je i publika bila oduševljena. Minić ne krije da je i sama reakcijama onih koji su je slušali prezadovoljna.

“Mislim da je ove godine, više nego ikad, publika željna koncerata i prelijep je osjećaj vidjeti zadovoljna lica”, dodala je Minić.

Emilijin koncert, ali i ostali program na Barskom ljetopisu jednako su dobro posjećeni. Budući da smo godinu i po bili zaključani, Minić se osvrnula na to i koliko se publika zaželjena ovakvih događaja:

“Itekako su željni… I ne samo publika, već i umjetnici. Tek sada shvatam koliko je bitan kontinuitet izvođenja za jednog umjetnika, a i potvrdilo se moje pravilo da je umjetnik bez publike jedno veliko ništa”, objašnjava Minić, a na pitanje koliko će upravo pandemuja uticati na to da promijenimo stav prema kulturi i kulturnim radnicima, odgovara:

“Teško je reći da se stav promijenio. Mislim da treba još dosta vremena i rada da prođe da bi se nešto bitno promijenio. Možda smo samo osvijestili status i da ponašanje nema mnogo veze sa pandemijom. Vrijeme će pokazati”.

Gost na njenom koncertu u Baru bio je gitarista Aleksandar Bubanja.

Već večeras, Barski ljetopis biće nastavljen još jednim koncertom. U pitanju je nastup kvarteta „Bassonegro“ na Sceni u Starom Baru od 21 sat. Kvartet je formirao mr Veljko Belević 2007. godine a činili su ga tada studenti iz klase sa Muzičke akademije – Cetinje, danas već afirmisani umjetnici. Pored Belevića, u kvartetu sviraju Ljubinko Lazić, Slaven Turusković i Predrag Vujović.