Predstava “O ćutanju i drugim imitacijama” i Džez veče u Malom Dvorcu

Prateći program u utorak, 08.08. biće u znaku pozorišnih i muzičkih programa. Tako će  na Ljetnjoj pozornici, sa početkom u 20:30h biti igrana predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” (14+) Gimnazije iz Danilovgrada i NVU “EgoKult”, za koju je tekst napisala Bojana Šolaja, a koju su režirali Anđela Novaković i Miroslav Minić. Ulaz je besplatan. 
Nakon toga, u 21:30h u lokalu Mali dvorac na Šetalištu kralja Nikole u 21:30h počinje džez veče sa Đorđem Obradovićem i Ivanom Aleksijevićem, koji će nastupiti i sjutradan, 09. avgusta u Knjaževoj bašti.

O ćutanju i drugim imitacijama sreće govori zbog čega je važno pustiti glas, koji će objasniti da ćutanje nije sreća, već samo njena imitacija. Cilj predstave je podizanje svijesti o značaju lične odgovornosti u životu manjinskih grupa, smanjenje predrasuda, kroz povećanje angažovanosti mladih, isticanje značaja volonterizma u zajednici, povećanje stepena tolerancije, te učenja različitosti kroz drugačije načine funkcionisanja i rješavanja problema. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnicima, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima. U sedam scena prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli. U posljednjoj, osmoj sceni, šalje se poruka kojom se podstiče odgovornost pojedinca da se uključi u rješavanje problema pomenutih grupa. U ovoj predstavi igra i statira 47 učenika Gimnazije iz Danilovgrada.

Predstava O ćutanju i drugim imitacijama sreće proglašena je za najbolju predstavu na 47. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je održan od 12. do 18. juna 2017. godine u Bijelom Polju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo“. Tim. Predstava je, takođe, u Bijelom Polju dobila i Nagradu za najbolju režiju, kao i Nagradu za najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović).

IGRAJU:

Kaća Žarić, Mirjana Spaić, Nikola Kalezić, Jelena Gojčević, Anastasija Bojić, Maja Damjanović, Valentina Stankov, Danilo Spasojević, Mia Maraš, Doris Lalević, Dimitrije Ostojić, Miljana Jovanović, Anđela Jovović, Jovan Mijajlović, Itana Dragojević, Danilo Bulatović, Magdalena Jovović, Maša Janjušević, Mia Đolović, Milena Mugoša, Milena Bogetić, Miloš Tiodorović, Luka Šćekić, Vuk Žunjić, Mario Tripović, Leon Brkanović, Aleksandar Bošković, Dalibor Kaluđerović, Marija Marković, Luka Šćepanović i Ines Rudović.