Predstava “Balava” u režiji Andreja Nosova na sceni u Starom Baru 16. jula

Pozorišni program 32. “Ljetopisa” nastavlja se u utorak, 16. jula, kada će na sceni u Starom Baru biti odigrana predstava “Balava”, kooprodukcijsko ostvarenje „Beo Art“-a i „Hartefakt“ fonda. Predstava počinje u 21:30h. 

Karte, čija cijena iznosi 5 eura, mogu se rezervisati pozivom na broj telefona 068/278-760 ili kupiti na dan igranja predstave na info pultu Festivala na ulazu u Stari grad, od 18h.

„Beo Art“ i „Hartefakt“ fond

Dunja Matić

„BALAVA“

Režija: Andrej Nosov

 

Muzika: Draško Adžić

Scenografija i kostim: Selena Orb

Dizajn svjetla: Izvanredni Bob

Scenski pokret: Damjan Kecojević

Igraju: Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović i Isidora Simijonović

 

O PREDSTAVI:

„Balava“ je drama koja prati četiri ženska lika: Balavu, njenu sestru Malu i njihove Mamu i Tetku, u periodu Balavinog sazrevanja i odlaska od kuće. Kroz mučan odnos, njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom, i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevicu porodice na koju su navikle, nesvesne da su se stvari otele kontroli i da će njihov balon konačno pući. Balava je komad koji preispituje iskonske porodične i međuljudske odnose i njihov uticaj i značaj na svakodnevni život, težinu društvenih normi koje konstruišu našu realnost, te kakve posledice porodica ima po čoveka.

Odlazak od kuće, iz roditeljskog „gnezda“, za moju generaciju je ključno i još uvek nerešivo pitanje. Sigurno da ima mnogo razloga zašto je to problem, u društvenom, ekonomskom i alimentarnom smislu, ali ima nešto i u nedostatku odgovornosti ljudi moje generacije za sopstveni život, snove i strasti. Dunja Matić je napisala dramu o svima nama, pišući o sebi, i kada to nije direktno ona, niti direktno mi. Njena poetika možda asocira na mnoge savremene pisce, ali najveća snaga njene literature je u jednostavnom, a poetskom, odlučnom, a nežnom, ekonomičnom, a bogatom, ciničnom, ali ranjivom poetskom jeziku.

Dunja ne slika te pasivne i apatične mlade ljude, naprotiv, Balava se ne plaši ili ju je barem stid da se plaši, i baš time vraća mladost i snagu na našu scenu.

Bila je velika privilegija i škola napraviti ovu oazu rada i poezije, pozorišta i vrhunske glume, koje su mi pružile glumice u ovoj predstavi.

Imati decu, naslednike i one koji dolaze posle nas, imati roditelje i biti roditelj, za mene je fokusiralo glavni problem čitave generacije naših roditelja: nikada nisu razumeli reči Duška Radovića, kada im je poručivao „tucite svoju decu kad počnu da liče na vas“.

Jer kako Dunja poručuje sa scene: „Šta će ti drvo, da liči na tebe.“

 

O REDITELJU:

Andrej Nosov je rođen u Prokuplju 1983. godine. Svoj rediteljski rad posvetio je temama društveno-političke odgovornosti, promocije i odbrane ljudskih i manjinskih prava.

Osnivač je Inicijative mladih za ljudska prava i „Hartefakt“ fonda koji podržava male i značajne programe i posebne pojedince, ali i kao produkcija i svojevrsni hub novih i posebnih ideja.

Posljednjih godina, Nosov aktivno režira. Dobitnik je značajnih priznanja.