Šta nam „donosi“ Prateći program Ljetopisa

Tema o kojoj se često govori u kulturnim krugovima je da današnja „visoka“ umjetnost slabo komunicira sa publikom. Stoga, Prateći program ima za cilj da vrati umjetnost među ljude kroz laganije i prijemčivije sadržaje, koji će se odvijati na mjestima odvojenim od onih rezervisanih za Večernju scenu. Ova dva segmenta su, dakle, odvojena i fizički i konceptualno - dok se Večernja scena osvrće na afirmisane umjetnike unutar tradicionalnih umjetničkih pravaca, Prateći program  ima za cilj da afirmiše alternativne nove umjetnike, amatere i manje formalne umjetničke izraze.

Pozorišni sadržaj Pratećeg programa podrazumijeva radionice maski i 4 nastupa uličnog teatra sa maskama, 16 dječijih i omladinskih pozorišnih predstava, kao i 8 radionica lutkarstva  za djecu.

Literarni sadržaj Pratećeg programa podrazumijeva 8 javnih čitanja poezije sa istaknutim Baranima koji će atmosferu grada oneobičiti čitanjem svoje i/ili omiljene poezije drugih autora; uvođenje plažnih biblioteka na tri lokacije duž Barske rivijere istovremeno, koje su zamišljene tako da posjetioci tih lokacija, u toku 65 dana Festivala, mogu iznajmiti bilo koji naslov iz ponude, uz davanje ličnih podataka i uvida u ličnu kartu i kapare u iznosu od 5€. Ukoliko čitalac vrati knjigu nakon završenog čitanja, kompletan iznos mu se vraća, dok se u protivnom on koristi za nadoknadu izgubljenog naslova. Literarni Pratećeg programa podrazumijeva i manji festivalski sajam knjiga.

Likovni Prateći program predviđa niz dešavanja kao što su: izložbe amaterskih likovnih umjetnika i studenata, s posebnim osvrtom na umjetnike sa područja Bara, 16 plažnih likovnih radionica različitih sadržaja i radionica mozaika, kao i 8 plažnih radionica vajanja u pijesku.

Cjelokupan Prateći program zamišljen je, dakle, tako da animira ljude svih dobi i najrazličitijih  interesovanja, a s ciljem da se ukaže na vrijednosti i potencijal kulture i umjetnosti u svim sferama djelovanja, u svim prilikama i okolnostima. Tim koji učestvuje u osmišljanju koncepta Pratećeg programa, ali i cjelokupnog Festivala žele da pokažu da uživanje u kulturi i umjetnosti nisu stvar samo nečije sklonosti, da nisu namijenjene samo „odabranima“, već nam pripadaju svima.

Urednica i producentkinja Pratećeg programa je Vesna Vujošević Labović.