Prateći program Barskog ljetopisa u znaku likovnih i muzičkih radionica

Prateći program Barskog ljetopisa u srijedu, 19. jula biće u znaku likovnih i muzičkih radionica. Naime, na platou ispred Dvorca kralja Nikole (kod česme) sa početkom u 19h biće održana jednočasovna muzička radionica sviranja na klasičnoj gitari sa Bojanom Brajović i Petrom Dobričaninom. Oni će za sve zainteresovane koji sviraju ili su nekada svirali na ovom instrumentu održati čas, na kom će osim usavršavanja u sviranju biti govora i o javnom nastupu, tremi, načinu da se savlada i sličnim temema koje mogu pomoći svim onima koji nastupaju ili to žele.  Uzrast nije određen, što znači da je za učešće potrebno samo donijeti instrument.

 

Bojana Brajović je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vere Ogrizović, kao prvi crnogorski diplomirani gitarista. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima i usavršavala se na seminarima kod eminentnih svjetskih gitarista (R.Dyens, R. Andia, E. Karamazov, T. Hoppstock). Nastupala je na brojnim festivalima u Crnoj Gori i inostranstvu ( Bar Guitar Fest, Barski ljetopis, Guitar open festival, Festival gitare Kras u Sloveniji, Cantiere della musica Casino guitar fest u Italiji, Guitar Art summer fest u Herceg Novom). Sarađivala je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom i svirala u kamernim ansamblima sa violončelom, flautom, u duu, triju i kvartetu gitara. Od 2006. godine je predsjednica Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore – Argus, koje je deset godina organizovalo nastariji festival klasične gitare u Crnoj Gori, Bar guitar fest. Predaje gitaru i vodi gitarski odsjek u muzičkoj školi “Vasa Pavić“ u Podgorici.

Petar Dobričanin je rođen u Podgorici, gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Srđana Bulatovića, kod kojeg je završio i Muzičku akademiju na Cetinju. Kao jedanaestogodišnjak je održao prvi solistički koncert i od tada veoma uspješno nastupa kako u zemlji, tako i u regionu. Brojne su nagrade na tamkimčenjima gitare, a usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentih svjetskih profesora gitare kao što su: Oscar Ghilla, Kostas Kotsiolis, Edin Karamazov, Goran Krivokapić, Vera Ogrizović, Gaelle Solal…

Osim ovog programa, u srijedu se, po već ustaljenom rasporedu, takođe od 19h, realizuje likovna radionica sa Oljom Fatić kojoj mogu da se priključe svi zainteresovani mališani na plaži u Čanju (kod kafića “Sunset”).