Pokažimo svjetlost budućim generacijama

Performansinstalacija „Biophotonic“ Jovana Jerkova predstavljena je publici Barskog ljetopisa u subotu, 20. avgusta na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u okviru bARS segmenta ovogodišnjeg Festivala.

„Biophotonic“ predstavlja tri skulpture slobodno postavljene u prostoru koji čine instalaciju napravljenu od CD-ova, DVD-eva i njihovih kutija osvjetljenih raznobojnim efektima i svjetlima.

Prvi dio performansa posebno je privukao djecu koja su muziku benda „Jamiroquai” plesala pored skulptura oduševljeno posmatrajući svjetlosnu igru koja se odvijala pred njima.

Zvaničnom audio porukom prisutnima je predočena svrha performansa koji primarno, prema mišljenju samog autora, ima za cilj da ukaže na potrebu da se u čitavom bogatstvu digitalnih informacija ipak prepozna prava svjetlost, neka prava rava informacija koju treba prenijetim a ne hrpa istih i doživljaja bez emocija.

„Vremena nijesu ista, ali svjetlost naše civilizacije čeka svoj novi izlazak! Prvo je mudrost ustupila mjesto znanju! Znanje je ustuknulo pred informacijom! Informacija danas postoji bez razuma! Novi čovjek doživljava pomračenje, jer ono što mu je nekada omogućavalo spoznaju, sada odlazi u tamu zaborava! Više se ne sjećamo, jer imamo snimljeno! Ne liječimo našu dušu, jer vršimo reciklažu! Da li će buduće generacije znati šta je emocija? Razorimo digitalizovane čovječuljke da bi novom čovjeku udahnuli život! Pokažimo svjetlost budućim generacijama”, kazano je u audio zapisu.

Shodno svemu u poruci rečenom,  uz zvuke „Pink Floyda”, uslijedilo je uništavanje „digitalizovanih čovječuljaka” od strane slikara Vladimira Iličkovića, profesora Neđeljka Đurovića i autora instalacije Jovana Jerkova koji su štapom, knjigom i uz pomoć lap – topa urušili čovečuljke i na kraju, simbolično, svjetlost koja se nalazila unutar figura pustili ponovo u ljudski život. Cijeli događaj okončan je „kontrolom“ Željka Milovića i dr Miluna Lutovca koji su „izvršili uviđaj“ ostataka digitalizovanih skulptura.

Jovan Jerkov, autor instalacije je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Posjeduje diplome za predavanje Likovne kulture, Zdravih stilova života i Građansko vaspitanje. Dizajnom i marketingom se profesionalno bavi od 2006. god. Radio je kao dizajner, projekt menadžer u više dizajnerskih kuća i štamparija, kao i na poziciji direktora marketinga. Ima i iskustvo u radu sa djecom u školskom obrazovnom sistemu kao i sa djecom posebnih potreba. Kreator je više portala kao i sajtova, a ima iskustvo i u novinarstvu i nevladinom sektoru. Jedan je od osnivača „Smotre kratke video forme” (AVI-fest) koja je imala projekcije kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.

Realizovao je veliki broj samostalnih izložbi  i bio učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kolektivnih.