Poetsko-dramski program”Noć skuplja vijeka”

„Noć skuplja vijeka“ je poetsko-dramaturški program, osmišljen kao poetski teatar u kome dominira interpretiranje lirske poezije nastale na prostoru Crne Gore, u periodu od 15. do 21. vijeka („Noć skuplja vijeka“, „Kari Šabanovi“, „Pisma s Grahovca“…), ali i muzičkih obrada poznatih crnogorskih pjesama kao što su: „Još ne sviće rujna zora“, „Bejturane jado“, „Sejdefa“ i dr. U programu učestvuju: Slobodan Marunović – glumac, Mila Nikić – vokalna solistkinja i Rade Amanović, koji svira na gitari.

 

Slobodan Marunović je glumac rođen 1957. godine u Mojkovcu. Stalni je član Crnogorskog narodnog pozorišta od 1982. godine. U svojoj bogatoj karijeri ostvario je veliki broj uloga kako u pozorištu, tako i na filmu i televiziji. Režirao je dvadesetak predstava sa alternativnim, akademskim i ad hoc grupama, koje su se izvodile na brojnim festivalima kod nas i u svijetu. Kao glumac ostvario je i nekoliko uspješnih uloga van naše zemlje, a objavio je i pet CD-ova poezije: „Potonja ura Njegoševa“ (po tekstu Slobodana Tomovića), „Poessia Montenegrina“, (izbor iz crnogorske poezije, sa kantautorom Slobom Kovačevićem), „Ovidije sa Ibra“ (stihovi pjesnika Miroslava Đurovića, „Dok sanjah o tebi Ana Marija“ (stihovi pjesnika Danila Lompara), „Vrijeme sna“, (stihovi pjesnika Mira Božovića). Dobitnih je mnogih strukovnih i društvenih priznanja i nagrada.

Mila Nikić je vokalna solistkinja rođena 1993. u Podgorici. Osvojila je prvo mjesto na muzičkom takmičenju „Let ka zvijezdama“ koje je organizovala RTCG (2013). Od tada aktivno nastupa širom Crne Gore. Njen repertoar sadrži muziku različitih žanrova, kao što su: džez, soul, r’n’b i pop. Muzički uzori su joj Ejmi Vajnhaus, Bili Holidej i Areta Frenklin, što se može i čuti u njenom izvođenju.

Prof. dr Rade Amanović je saradnik na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica. Predaje i vrši istraživanje na predmetima: popularna muzika, istorija džeza, istorija rok muzike, muzičko izvođenje i tehnologija i muzička analiza, a učestvuje i u realizaciji i izvođenju kulturno-umjetničkih događaja na Univerzitetu. Osnivač je „UDG Guitar“ sekcije na Univerzitetu Donja Gorica. Po završetku srednje muzičke škole „Josip Slavenski“ u Beogradu, na odsjeku za gitaru, školovanje je nastavio na Texsas Tech University (Lubbock, Teksas), na kom diplomira, magistrira, a potom i doktorira 2007. godine, kada stiče zvanje Doktora muzičkih umjetnosti. Kao solista je nastupao na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu izvodeći klasičnu, popularnu i džez muziku. Sarađivao je i nastupao sa drugim muzičarima, glumcima i umjetnicima.